Arnavut felsefi literatüründe ateizm problemi
The problem of atheism in Albanian philosophic literature
- Tez No: 427389
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, felsefe, ateizm problemi, Albania, philosophy, problem of atheism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Arnavut Felsefi Literatüründe Ateizm Problemi adlı çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; İlkçağ, Yeniçağ ve Modern Dönem'e ayrılan ateizmin tarihçesi temsilcileriyle beraber ele alınmıştır. İlkçağ ateizmi üzerinde durulurken bu çağ ateistlerinin arasındaki bazı küçük farklılıklar da gösterilmiştir. Yeniçağ ateizmi işlenirken aynı şekilde hareket edilip bu dönemin ateizminin temsilcilerini İlkçağ ateistlerinden ayıran farklılıklara işaret edilmiştir. Modern Dönem ateizmi kısmında sadece Arnavut ateizmine kaynaklık etmiş olan filozofların dine dair fikirlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise çalışmanın ana teması olan Arnavut ateizmi incelenmiştir. Bu çalışmada, Arnavut ateizminin bilimsel ve ideolojik yönleri ele alınarak Arnavut ateizminin, bilimselliğin şartlarını ne kadar yerine getirdiği hususu tartışılmıştır. Bunun neticesinde Arnavut ateizmine dair önemli bilimsel gerçekler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, which titled The Problem Of Atheism in Albanian Philosophic Literature has two chapters. In the first chapter I studied the history of atheism, which consists of three periods such antiquity, middle ages and modern times, with its representatives. While analyzing the atheism of antiquity I mentioned some small differences among the atheists of this era. Similarly I pointed out to different understanding of atheism in ancient philosophy and new age philosophy. But in modern time atheism chapter I only studied the religious thought of philosophers who influenced the Albanian atheism. In the chapter I studied the main subject of the research, that is“Albanian Atheism”. Through this research I mainly studied the scientific, ideological basis and scientificality of Albanian Atheism. Consequently I reached to important scientific facts and realities about Albanian Atheism.