Yunanistanlı divan şairleri: Biyografik inceleme
Greek divan poets: Biographical examination
  1. Tez No: 427399
  2. Yazar: AMET MOLLA MEMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL KEMİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yunanistan, divan Ģairi, biyografi, inceleme, Greece, divan poet, biography, examination
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Klasik Türk Edebiyatının gelişmesinde Rumelili şairlerin katkıları büyüktür. Günümüzde pek çok ülkeyi kapsayan Rumeli coğrafyası, Yunanistan'ı da içine almaktadır. Beş asır Osmanlı hâkimiyetinde kalan ve önemli kültür merkezi konumunda şehirlere sahip olan bölgeden yüzü aşkın divan şairi yetişmiştir. Bu tezde, XV. ve XIX. yüzyıllar arasında yaşamış, tezkirelerde ve diğer biyografik kaynaklarda bulunan şairlerin hayatları kısaca ele alınmıştır. Şairler yaşadıkları yüzyıllar içerisinde değerlendirilerek dönemsel ayrıma gidilmiş; biyografileri ve telif ettikleri eserler tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca tevellüdü başka yer olup bilvesile bölgeye gelen ve orada medfun olan şairler de gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is obvious that the poets coming from Rumeli contribute to the Classical Turkish Literature. In this time, the region of Rumeli has so many countries including Greece. This region was governed by Ottoman Empire for five centuries. In this region there are so many cities known as cultural centers and there was a more than a hundred poets grew up. This thesis examines the lives of these poets who lived between 15th -19 th centuries. For this purpose it was used tezkires and biographies. These biographies and works were evaluated according the centuries in which the poets lived. There are also some poets who were born in different region but came to Rumeli region with different reasons, lived and buried here. This thesis also provides with some information about these poets.