İnsan kaynakları yönetiminin bir fonksiyonu olarak iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety as a funtion of human resources management
  1. Tez No: 427420
  2. Yazar: SEÇİL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR KILKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, insan kaynakları, KOBİ, Occupational Health and Safety, Human Resources, Small And Medium Sized Enterprises
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ülkemizde faaliyet gösteren işyerlerinin %99'unu KOBİ'ler oluşturmakta iken iş kazalarının %76'sının bu işyerlerinde meydana geldiği görülmektedir. Bu bilgiler ışığında; çalışan sayısı ellinin altında olan işyerlerinde, iş kazalarının daha sık görüldüğünü söylemek mümkündür. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 2012 yılında yürürlüğe girmeden önce elli işçiden az işyerlerinin kapsam dışında olduğu göz önünde bulundurulursa, yeni yasal düzenleme ile tüm çalışanların iş sağlığı ve güvenliğinin kapsamına alınması yerinde bir uygulama olmuştur. 6331 Sayılı Yasa'dan önce yükümlülüğü olmayan işyerlerinin yöneticileri, yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte yasal yaptırımlara maruz kalmamak için iş sağlığı ve güvenliği konusuna eskisinden daha fazla ilgi duyar hale gelmişlerdir. İnsan kaynakları departmanı çalışanları; işe alım, eğitim, performans değerlendirme gibi görevlerinin yanında iş sağlığı ve güvenliği konusunda yürütülecek faaliyetleri de üstlenmektedir. İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının yürütüldüğü işyerlerinde, insan kaynakları departmanlarının günlük iş akışında, iş sağlığı ve güvenliği konusunun yer alması kaçınılmaz olmuştur. Dolayısıyla insan kaynakları departmanı çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği hakkında sahip oldukları bilgi düzeyleri de önem kazanmıştır. Öyle ki iş sağlığı ve güvenliği konusu; iş hukuku ve sosyal güvenlik hukukunun alanına girmesinden ötürü, insan kaynakları departmanının mevzuatla ilgili gelişmeleri yakından takip etmesini gerekli kılmaktadır. İnsan kaynakları departmanı çalışanlarının, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki faaliyetlerini ortaya koyan anket çalışmasından elde edilen sonuçlara göre; işyerinin büyüklüğü, tehlike sınıfı, çalışan sayısı gibi birden fazla değişken iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına etki etmektedir. Nitekim anket sonuçlarından hareketle; insan kaynakları departmanlarının faaliyetlerinde, iş sağlığı ve güvenliği konusuna yer verdiği sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Whereas businesses create 99% of the SMEs operating in our country shows that 76% of work-related accidents occur in the workplace. In light of this information; the number of employees in workplaces with less than fifty, it is possible to say that the more frequent occurrence of accidents. 6331 If the No. Occupational Health and Safety Act before entering into force in 2012, considered to be outside the scope of small businesses than fifty workers, occupational health of all employees with the new legislation and inclusion in the scope of security has been a practice in place. Law No. 6331 of administrators workplaces without obligation before, have become occupational health and safety will require more attention than ever to the subject to be exposed to legal sanctions, along with the enactment of the new law. Human resources department employees; recruitment, training, occupational health and safety in addition to tasks such as performance evaluations are also undertaken activities to be carried out. Occupational health and safety in workplaces where the work carried out, the daily workflow of human resources department, occupational health and safety issues has become inevitable to take place. Therefore, they have about occupational health and safety of employees in the human resources department of knowledge gained in importance. So much so that occupational health and safety issue; Due to the entry into the field of business law and social security law, human resources are required to follow closely the developments of the legislation department. Human resources department employees, occupational health and put their activities on the security questionnaire based on the results obtained from the study; The size of the workplace, hazard class, such as the number of employees is more than one variable to act on occupational health and safety practices. In fact, survey results from the movement; human resources in the activities of the department, which has included the issue arises as a result of occupational health and safety.