Geri Dön

Bir medeniyet projesi olarak neoliberal küreselleşme: Robert W. Cox'un teorik yaklaşımı

Neoliberal globalization as a civilization project: Theorotical approach of Robert W. Cox

  1. Tez No: 427459
  2. Yazar: ELİF BENGİ AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAŞAR SARIBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Medeniyet, Neoliberalizm, Küreselleşme, Self Oryantalizm, Hegemonya, Devlet, Robert W. Cox, Civilization, Neoliberalism, Globalization, Self-orieantalism, Hegemony, State, Robert W. Cox
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99

Özet

Bu çalışmada 1980'li yıllardan itibaren hız kazanmaya başlayan neoliberal politikalarla birlikte değişen ekonomik, siyasal ve sosyal yapının bir sonucu olarak ortaya çıkan küresel düzenin dünyayı tek bir medeniyet inşası içerisinde konumlandırılması üzerinde durulmuştur. Neoliberal dönemle birlikte toplumsal alan olarak da tanımlanacak üst yapı kurumları önem kazanarak, ekonomik çıkarları destekleyici ve mevcut düzenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayacak olan toplum inşası ön plana çıkmıştır. Bu bağlamda, üretim, devlet ve dünya düzeninin oluşturduğu üçlü bir güç dağılımı tanımlaması yapan Cox'a göre ulusal ve uluslararası alanda gücün niteliğini belirleyen üretimken, tek başına etkili değildir. Küresel düzene hâkim olan gücün üretimin haricinde toplumların sosyal yapılarını ve kuvvetlerini de kontrol etmesi gerekmektedir. Küreselleşme üretimin ve devletlerin uluslararasılaşmasına bağlıdır. Bu nedenle, dünya düzenine hâkim olan güç kendi yapısını kurabilmek için üretimin şekillendirmeye çalışırken bir yandan devletlerin yardımıyla toplumu siyasi olarak uyumlaştırırken bir taraftan ise, hegemonyasını onların rızasını alarak kurmaktadır. Bu nedenle yereli küresel düzene, toplumsal kuvvetleri ve kurumları kontrol ederek ve kendi değerler sistemini bu alanda kabul ettirerek bağlayabilecektir. Bu çerçevede Cox, yeni imparatorun toplumu kendi öznelerarası anlamlarını kurarak tek bir medeniyet içerisinde emme yönünde olduğunu belirtir. Kendi toplumsal yapılarını bir noktaya kadar koruyan toplumlar aynı zamanda yeni medeniyetin de değerlerini benimseyerek yeni bir aidiyet kazanırlar. Bu farklıkların varlığını devam ettirebilmesi Cox'a göre, tek medeniyet inşasına karşı bir direniş alanı olarak yorumlansa da, yeni değerleri içselleştiren toplumlar, self oryantalist bir yaklaşımla yeni değerleri kendiliklerinden üreterek, mevcut hegemonyayı pekiştirmektedirler.

Özet (Çeviri)

This study emphasizes on the global order that is the result of economic, political and social structures that has been changed with the neo-liberal policies which has consolidated since the 1980, positing the world within a single civilization. With neoliberal period, the superstructure institutions, defined as a social area, have gained importance. Also, the constructing society which provides the advancement of economic interests and the existing order has come to the forefront. In this context, Robert W. Cox, defining triple power dissipation consisting of production state and world order, says that the production determines the status of power in the national and international area but it is not the only determinant. According to this, the sovereign ruling the global order must control not only production, but also social structures and society forces. In other words, imperial trying to shape the production in order to establish his structure harmonizes the societies politically with the help of the states on the one hand, and establishes hegemony by taking their consent on the other. In this manner, global power can connect the local to the global as long as he controls social forces and institutions, and injects its own intersubjective meanings into other's social fields. Within this framework, Cox indicates that imperial tends to adsorb the world within the singe civilization by constructing his own intersubjective meanings. Although societies maintain their own social structures, they gained a new sense of belonging by adopting the values of new civilization. This case protecting existing differences is interpreted as a resistance area against one civilization project by Cox. However, societies that internalize of the imperial values produce the global system themselves with self-orientalist approach. Because of this, they reinforce the existing hegemony.

Benzer Tezler

  1. Orta ölçekli kentlerde kentsel dönüşüm: uşak Uşak (Atapark ve Tabakhane) örneğinde memnuniyet

    Urban transformation in medium-sized cities: satisfaction in the example of Uşak (Atapark and Tabakhane)

    AYŞEN PEKER YILDIZAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Kamu YönetimiSüleyman Demirel Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAKAN MEHMET KİRİŞ

  2. Çin Halk Cumhuriyetinin Bir Kuşak Bir Yol Projesinin orta koridor ülkeleri üzerine etkileri

    The effects of the people of China One Belt One Road Project on the middle corridor countries

    KORAY KEMANLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    EkonomiMersin Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ARICIOĞLU

  3. Ortak güvenlik ve savunma politikası perspektifinden NATO ve Türkiye

    NATO and Turkey from the perspective of common security and defence policy

    GAMZE NUR SEFEROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Uluslararası İlişkilerÇankaya Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÖKHAN AKŞEMSETTİNOĞLU

  4. Türkiye cumhuriyeti'nde din politikası: 1923-1950

    Religion policy in the Republic of Turkey: 1923-1950

    ERCAN ÖZÇELİK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Siyasal BilimlerErciyes Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ

  5. Avrupa Birliği'nin ortak kimliğini yaratma çabaları ve nedenleri

    The reasons and efforts for Eu common identity formation

    YASEMİN OĞUZLAR TEKİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Siyasal BilimlerBalıkesir Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. RIZA ARSLAN