Ahmet Midhat Efendi'nin Kâinat adlı eserinde Fransa (Metin-inceleme)
France in Ahmet Midhat Efendi's work named Universe (Text-research)
  1. Tez No: 427498
  2. Yazar: SEVAL DEMİRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA UĞURCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Midhat, Fransa Tarihi, Kâinat, Ahmet Midhat, French History, Univers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Ahmet Midhat Efendi, çalışmamıza konu olan Kâinat adlı eserin Fransa cildinde Fransa Devleti'ni teşkil eden Frankların sosyal, siyasi ve tarihi yaşamını gözler önüne serer. Ahmet Midhat Tarih'ini kaynaklara ulaşabildiği dönemden başlatarak esere hitam verdiği 1875 yılına kadar getirir. Ahmet Midhat ülkenin siyasi tarihi anlatılmadan önce Fransa Devleti'ni daha net bir şekilde ortaya koymak için öncelikle coğrafyası hakkında ansiklopedik bilgiler verir. Ahmet Midhat'ın Tarih'i dört ana bölüm ve Ahvâl-i Âhire adı verilen sonuç bölümünden oluşmaktadır. Kâinat'ın incelemesi olan tezimiz ise Giriş, Fransa Tarihi'nin İncelemesi, Dizin, Sonuç ve Metin kısımlarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ahmet Midhat Efendi reveals one of the France's public elements Francs' social, political and historical life in his French history book named Kainat's France section, which we've chosen to study. Ahmet Midhat starts it from the date that he retrieve sources brings to 1875. Before he begins to tell France's political history, he gives some encyclopedical informations about its geographical status to clarify France properly. Ahmet Midhat's History is composed of four essential chapters and a conclusion named recent times. Our thesis, which is an examination of Kâinat, consist of Introduction, The Analyses of French History, Index, Result and Text.