Topkapı Sarayı Kütüphanesi Revan No: 1972'de kayıtlı Mecmū'a-i Eş'ār (vr. 280b-360a) (İnceleme-metin)
Topkapi Palace's Library Revan Nu: In 1972 Mecmû'a-i Eş'âr (vr. 280b-360a): Study-text
  1. Tez No: 427505
  2. Yazar: ESRA BOZYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ZÜLFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dîvân, mecmua, Revan 1972, Ģiir, gazel, Dîvân, magazine, Revan 1972, poem, gazel
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 468
Özet
Çalışma, Topkapı Sarayı Kütüphanesi Revan 1972 numarada kayıtlı olan antoloji niteliğindeki şiir mecmuasının 280b-360a varaklarının transkripsiyonlu metninden ve bu metnin incelemesinden oluşmaktadır. Tamamı 405 varak olan mecmuanın hazırlanan bu kısmında toplam 874 şiir bulunmaktadır. İstinsah tarihiyle ilgili kesin bir bilginin bulunmadığı mecmuada ağırlıklı olarak 16. yüzyıl şairlerinin şiirleri yer almaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eserin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuş, ikinci bölümde ise eserin transkripsiyonlu metni ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study is composed of a transcript text which is extracted from the page 280b to 360a of a poem magazine that is compiled in the form of collected dîvân and registered in Topkapı Sarayı Kütüphanesi Revan 1972 and an analysis of this text. Analyzed part of the magazine comprising of 405 foils in total has 874 gazels. There are densely poems of 16. Century's poets in the magazine that unknown when it was copied. The study has two parts. The focus is on the work's characteristics of form and content in the first part, in the second part criticized text of the work is presented.