Topkapı Sarayı Kütüphanesi revan no: 1972'de kayıtlı Mecmû'a-i Eş'âr (vr.360b-405a) (İnceleme-metin)
Topkapı Palace's Library revan nu: In 1972 Mecmû'a-i Eş'âr (vr.360b-405a) (Analysis-text)
- Tez No: 448489
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ZÜLFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dîvân, mecmua, Revan 1972, şiir, gazel, Dîvân, magazine, Revan 1972, poem, gazel
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Bu çalışma, Topkapı Sarayı Kütüphanesi, Revan 1972 numarada kayıtlı“Mecmûʽa-i Eşʽâr”adlı antoloji niteliğindeki şiir mecmusının 360b-405a numaralı varaklarının transkripsiyonlu metninden ve bu metnin incelemesinden oluşmaktadır. Tamamı 405 varak olan mecmuanın, çalışılan bu son kısmında toplam 488 şiir bulunmaktadır. İstinsah tarihiyle ilgili kesin bir bilginin bulunmadığı mecmuanın 16. yy. sonu veya 17. yy. başında derlendiği tahmin edilmektedir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde eserin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuş, ikinci bölümde çalışılan bölümün transkripsiyonlu metni ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is composed of transcribed text which is extracted from the pages 360b-405a of the poem magazine named“Mecmûʽa-i Eşʽâr”which is has the nature of anthology that registered in Topkapı Palace Library Revan number 1972 and analys of this text. The poem magazine whose all is 405 pages has 488 poems in its studied last part. There is no precise information about the date of this poem magazine to replicate, it is estimated that compiled at the last 16th century or early 17th century. The study has two parts: The focus is on the work's characteristics of form and content in the first part, in the second part criticized text of the work is presented.