Fahrî-i Celveti: Hayatı, eserleri ve divanının tenkitli metni
Fahrî-i Celvetî: His life, works and critical text of the his divan
- Tez No: 427544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fahri, Divan, Türk Edebiyatı…
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Asıl adı Fahreddin Ahmed olan Fahrî-i Celvetî 18. yy şairlerinden olup Celvetî tarikatına mensup bir Klasik Türk Edebiyatı şairdir. Tekirdağ-Şarköylü olan şair ömrünün son zamanlarında İstanbul'a gelmiş ve 1799'da İstanbul'da vefat etmiştir. Bu çalışmada Fahrî-i Celvetî'nin Divan'ı incelenmiştir. İnceleme ve metin kısmı halinde ele alınan çalışmanın inceleme kısmında şairin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş olup metin kısmında ise Divan'ın tenkitli metni verilmiştir. Ayrıca eserdeki isimler ve dinî-tasavvufî kavramlar da incelenerek metnin içeriği hakkında daha detaylı bilgiler elde edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fahrî Celvetî, whose real name is Fahreddin Ahmet, is an eighteenth century Turkish Classical Literature poet belonging to Celvetî sect. His hometown was Tekirdağ – Şarköy and he came to İstanbul toward, the end at his life. He died in İstanbul in 1799. İn this study, Fahrî Celvetî's Divan is analysed. The study cansist at two parts; analysing and the text. İn the analysing past, the life and works of the poet are analysed and in the text part, the criticized text of Divan is given. Furthermore, the names and religiws-sutistic cuncepts in the text have also been scrutinised and tricd to get a more detailed infotmation abwt the content at the text. Key words, Fahri, Divan, Turkish Literature…