Ergenlerin anksiyete düzeylerinin öfke yönetimi becerileri ve öfkeyi ifade tarzlarına etkisi
The adolescents anxiety level's effects on anger management abilities and their anger expressing manner
  1. Tez No: 427630
  2. Yazar: HASAN TURGUT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, öfke, öfke yönetimi, öfkeyi ifade tarzı, anksiyete, adolescence, anger, anger management, anxiety, anger expressing manner
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma; ergenlerin anksiyete düzeylerinin, öfkeyi ifade tarzlarını ve öfke ile baş etmek için kullandıkları öfke yönetimi becerilerini ne şekilde etkilediğinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kabataş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri araştırmanın evreni olarak seçilmiştir. Örneklem olarak alınan 15-17 yaş grubu öğrenciler arasından seçilen 180 kişiye“Demografik Bilgi Formu”,“Sürekli Öfke ve Öfke Tarz Ölçeği”,“Beck Anksiyete Envanteri”veri toplama araçları olarak uygulanmıştır. Alınan örneklem Türkiye ve İstanbul ili örneklem sonuçlarının karşılamayabilir ve elde edilen bulgular uygulanan veri toplama araçları ile sınırlıdır. Araştırmanın verileri SPSS 22 programında değerlendirilmiştir. Ölçeklere ait sorularda, iki bağımsız değişkenin analizinde, bağımımsız örneklem t testi (independent the sample t teste) ve ikiden fazla bağımsız değişken için anova analizi uygulanmıştır. Anlamlı farklılıkların nereden kaynaklandığının tespiti için ise post hoc çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Ölçekler arası ilişkinin tespiti için korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda; öfke alt boyutlarından içte tutulan öfke, dışa vurulan öfke ve sürekli öfke ile anksiyete düzeyleri arasında poizitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Öfke alt boyutları arasında da anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
his reserach is conducted with the aim of analysing how the adolescents anxiety levels effect the manner of expressing their anger and their anger management abilities that they use for dealing with the anger. Kabataş Vocational and Technical Anatolian High School students is chosen as the population of the study. It is applied“Demographic Information Forms”,“The State-Trait Anger Expression Inventory”and“Beck Anxiety Inventory”as data collection tools to 180 person chosen among 15-17 years students who is sampled. The study may not correspond to İstanbul and Turkey sample and the findings are limited to applied data collection tools. The datum of the research are estimated in the SPSS 22 Programme. It is used the independent the sample T test for two independent variable and anova analysis for three or more independent variable. It is made use of Post Hoc Tests in order to ascertain the point from which statistically significant difference is taken its source. Also, it is used correlation analysis to construe the relationship among the inventories. In the results of research, it is determined positively significant difference among pent-up or controlled anger, expressed anger, constant anger and anxiety levels. Also, it is determined positively significant difference among sub-dimensions of anger.