Üniversite öğrencilerinin anksiyete düzeyleri ve duygusal yeme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between anxiety levels and emotional eating behaviors of university students
- Tez No: 789264
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ASLI BARLA DEMİRKOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Davranış, Yeme Davranışı, Duygusal Yeme Davranışı, Anxiety, Behavior, Eating Behavior, Emotional Eating Behavior
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günlük hayatın devamlılığını sağlamak için gerekli olan aktivitelerden en önemlisi beslenmedir. Yeterli ve dengeli beslenmek sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için ön koşuldur. Beslenme ihtiyacı hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan bireye doyum sağlamaktadır. Bireyler olumlu ve olumsuz duyguların etkisiyle farklı türde yeme davranışları gerçekleştirebilirler. Psikolojik açıdan önem arzeden bir yeme türü olan duygusal yeme, bireyin stres, depresyon, öfke, mutluluk gibi sebeplerden dolayı aşırı yeme halidir. Duygusal yeme davranışı, duygulardan etkilenen bir yeme davranışı olmakla birlikte, anksiyeteden de etkilenebilmektedir. Anksiyete hem sosyal hayatı hem de iş hayatını ciddi şekilde etkileyen bir durumdur ve yeme davranışı üzerinde de etkili olabilmektedir. Bu çalışmada amaç, anksiyete düzeyi ile duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma kapsamında ayrıca demografik özelliklere göre de anksiyete düzeyi ve duygusal yeme davranışlarının farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Çalışmanın örneklemi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Çiçekdağ Meslek Yüksekokulu öğrencileridir (n=438). Bu çalışmada veriler, Beck ve arkadaşlarının (1988) geliştirdiği anksiyete ölçeği ve Garaulet ve arkadaşlarının (2012) geliştirdiği duygusal yeme ölçeği ile oluşturulan bir anket vasıtasıyla toplanmıştır. Çalışmanın hipotezleri T-testi, Anova testi, korelasyon ve regresyon analizi ile test edilmiştir. Çalışma sonucunda, anksiyete düzeyinin duygusal yeme davranışını pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Buna göre anksiyete düzeyi arttıkça bireylerin daha fazla duygusal yeme davranışı göstermekte oldukları saptanmıştır. Ayrıca erkeklerin kadınlardan daha fazla anksiyete düzeyine sahip oldukları ve duygusal yeme davranışı sergiledikleri, 2. sınıf öğrencilerinin, 1. sınıf öğrencilerinden daha fazla anksiyete düzeyine sahip oldukları, arkadaşıyla birlikte, evde ikamet edenlerin anksiyete düzeyi ve duygusal yeme davranışı ortalamalarının yüksek olduğu, geliri giderine eşit olanların duygusal yeme davranışı ortalamalarının yüksek olduğusaptanmıştır. Yönetim ve organizasyon bölümündekileri anksiyete düzeylerinin ve duygusal yeme yeme davranışı ortalamalarının yüksek olduğu, öğün atlamaya göre duygusal yeme davranışı ortalamalarının yüksek olduğu, iştahsız olanların anksiyete düzeyi ortalamalarının, iştahlı olanların ise duygusal yeme davranışı ortalamalarının yüksek olduğu tespit edilmiştir, 800-1200 ml arası su tüketenlerin anksiyete düzeyi ve duygusal yeme davranışı ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the activities necessary for us to continue our daily life is nutrition. Adequate and balanced nutrition is a prerequisite for a healthy and quality life. Nutritional needs provide satisfaction to the individual both physiologically and psychologically. Individuals can perform different types of eating behaviors under the influence of positive and negative emotions. Emotional eating, which is a psychologically important type of eating, is an individual's overeating for reasons such as stress, depression, anger, and happiness. Emotional eating behavior is an eating behavior that is affected by emotions, but it can also be affected by anxiety. Anxiety is a condition that seriously affects both social life and work life, and it can also have an impact on eating behavior. The aim of this study is to determine the relationship between anxiety level and emotional eating behavior. Within the scope of the study, it was also examined whether the level of anxiety and emotional eating behaviors differed according to demographic characteristics. The sample of the study is Kırşehir Ahi Evran University Çiçekdağ Vocational School students (n=438). In this study, data were collected through a questionnaire developed by the anxiety scale developed by Beck et al. (1988) and the emotional eating scale developed by Garaulet et al. (2012). The hypotheses of the study were tested with T-test, Anova test, correlation and regression analysis. As a result of the study, it was determined that the level of anxiety affects emotional eating behavior positively. Accordingly, as the level of anxiety increases, individuals reveal more emotional eating behavior. In addition, men have a higher level of anxiety than women and exhibit emotional eating behavior, 2nd year students have more anxiety than 1st year students, those who live at home with their friends have higher anxiety levels and emotional eating behaviors, their income is equal to their expenses. It has been determined that the emotional eating behavior averages of those with high emotional eating behavior are high. It has been determined that the anxiety levels and emotional eating behavior averages of those in the management and organization department are high, the average of emotional eating behavior is higher than skipping meals, the average of anxiety level of those who have no appetite, and the average of emotional eating behavior of those who have an appetite were found to be higher. anxiety level and emotional eating behavior averages were found to be higher.