Ortaçağda Kırgızların sosyal ve ekonomik yapısı
Social and economic structure of the Kyrgyz people in the Middle Ages
  1. Tez No: 428107
  2. Yazar: SELÇUK ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ EĞİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaçağ Kırgızları, Kırgızlar Ekonomisi, Kırgız Kültürü, Kırgızlarda Din ve İnanç, Kyrgyz people of the Middle Ages, Kyrgyz economy, Kyrgyz culture, Kyrgyz confession and religion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tezin amacı, en eski Türk halklarından olan Ortaçağdaki Kırgızların sosyal ve ekonomik yapısını ortaya koymaktır. Önce, Kırgızların başlangıçtan XV. yüzyıla kadarki siyasi tarihinden kısaca bahsedildi. Daha sonra ortaçağ Kırgızlarının sosyo-ekonomik yapısını ortaya koyabilmek için, onların kültürü, ekonomisi, din ve inanışları ayrı bölümler halinde incelendi. Kırgızların ortaçağdaki sosyal ve ekonomik yapısı, o devirlerde yaşayan diğer Türk halk ve devletleri ile büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Ortaçağ Kırgızları ailelerine büyük önem atfetmiş, runik yazıyı ve Türkçe'yi faal kullanmış, devrin yüksek kültürlü halklarından biri olarak yaşamışlardır. Konargöçer yaşam tarzı Kırgızların hayvancılık ağırlıklı ekonomiye sahip olmasına neden olmakla birlikte, Kırgızlar çiftçilikle de uğraşmış, ticaret ve zanatta çevresine ün salmayı başarmıştır. Gök Tanrı dinine inanan ortaçağ Kırgızları, çeşitli dinlerden de haberdar olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to study the social and economic structure of the ancient Turkish peoples - the Kyrgyz in the Middle Ages. At the beginning, the political history of the Kyrgyz, which lasted until the 15th century, is described. Further, the culture, economy, confession and religion, separated in several sections is reviewed for the purpose of studying the medieval social and economic structure of the Kyrgyz people. The social and economic structure of the Kyrgyz people in the Middle Ages shows its considerable similarity with the structures of the other Turkish peoples and states, living in that period. The Kyrgyz people of the Middle Ages attached great importance to the family; they actively used the runic writing and Turkish language. They lived, as one of the most highly cultured nations of that period. Given that their lifestyle was nomadic, Kyrgyz economy mainly consisted in livestock breeding. Additionally, the Kyrgyz economy was glorified by agriculture, trade and crafts. The Kyrgyz people of the Middle Ages believed in the“Sky God”, and were aware of other different confessions.