Türkiye'de çağdaş müzeciliğin yansımaları üzerine bir değerlendirme: Sadberk Hanım Müzesi örneği
A study on the reflections of contemporary museology in turkey: Sadberk Hanım Museum sample
- Tez No: 428106
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: müzeoloji, müze, özel müze, çağdaş müzecilik, Sadberk, Museology, museum, private museum
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
2000'li yıllarla birlikte Türkiye'de yoğun bir müzecilik faaliyetinin başladığı görülür. Tarihsel açıdan temel görevi kültürü koruma zemininde gelişen Türkiye müzeciliği sayısı artan özel müzelerle birlikte kültürün paylaşıldığı yaşatıldığı bilginin üretildiği çağdaş kurumlar olarak varlığını sürdürme çabasına girmiştir. Gerek devlet müzeleri gerekse özel müzeler kendilerini“çağdaş müze”olarak yeniden tanımlamak zorunda kalmaktadır. Söz konusu çağdaş kavramının müzeolojik çerçevesinin ne olduğu nasıl olması gerektiği sorusuna çözüm önerileri getirebilmek, politikalar üretebilmek için bilimsel çalışmalara gereksinim vardır. Bu tez çalışması Europa Nostra ödülüne layık görülen Sadberk Hanım Müzesi üzerinden Türkiye'de çağdaş müzeciliğin yansımaları üzerine bir değerlendirme yapabilmek amacı taşımaktadır. Tez kapsamında geliştirilen standart çağdaş müze model önerisiyle müzeler form, tür, işlev ve değer üretimi olarak dört ana başlık ve alt başlıklar altında incelenmiş hem teorik hem de uygulama açısından önemli kriterler saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is observed that museology in Turkey has become intense after 2000s. While from an historical perspective, its fundemental task is to conserve the culture, with the foundation of private museums, museology in Turkey got into the effort of maintaining its existence as contemporary institutions where culture is shared and knowledge is produced. Both state and private universities are obliged to define themselves as a“contemporary museum”once again. It is required to carry out scientific studies in order to offer answers to the question of what the museological framework of that contemporary concept is and to produce policies. This thesis study aims to carry out an assessment on the reflections of contemporary museum studies in Turkey on the basis of Sadberk Hanım Museum, deemed worthy of Europa Nostra award. With the suggestion of standard museum model developed within the framework of this thesis, museums are analyzed under four main headings such as form, type, function and value production and it is aimed to determine significant criteria in terms of both theory and application.