Süleymân Mirâtullâh'ın, Adâbü'l-Müeddeb adlı eseri (İnceleme-metin)
Suleymân Mirâtullâh's,work called Adâbu'l-Mueddeb (Review-text )
  1. Tez No: 428125
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süleyman Miratullâh, Âdâbü'l-Müeddeb, Divân Edebiyatı, Nakşibendiye, Halidiye, Suleyman Miratullâh, Âdâbu'l-Mueddeb, Divan Literature, naqshbandiyya, khalidiyya
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Çalışmada, XIX yüzyıl sufi şâirlerinden Süleyman Miratullâh'ın Âdâbü'l-Müeddeb isimli eseri Latin harflerine aktarılmıştır. Eser üzerinde tetkikler yapılabilmesi için müellifin mensub olduğu tasavvuf geleneği, Nakşibendilik ve Halidiye hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Kaynaklarda hakkında herhangi bir bilgiye rastlanmayan Süleyman Miratullâh'ın yaşamı ve edebi kişiliği, Âdâbü'l-Müeddeb incelenerek sunulmuştur. Sufi kimliği ön planda olan Süleyman Miratullâh'ın hayatı, bu yönüne ağırlık verilerek aktarılmıştır. Metin, şekil ve muhteva açısından incelenmiştir. Süleyman Miratullâh'ın edebi yönüyle ilgili kaynaklarda bir bilgiye tesadüf edilmediğinden müellifin şiiri üzerinde tetkiklerde bulunulmuştur. Çalışmanın sonucunda Süleyman Miratullâh'ın fikri ve edebi yönüyle, Türk tasavvuf kültüründeki yeri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Working in the nineteenth century Sufi poet of Suleyman Miratullâh's the Âdâbu'l-Mueddeb is transferred to modern Turkish work. Sufi tradition that the author belonged to perform tests on the work, naqshbandiyya and khalidiyya has to be examined under separate headings. Not found any information about the source Suleyman Miratullâh's life and literary personality is presented by examining Âdâbu'l-Mueddeb . Sufi identity at the fore front of the Suleyman Miratullâh's life, was transferred to an emphas is on this aspect. The text has been examined in terms of form and content. Because not foundany information about Suleyman Miratullâh's the literary aspects, there have been tests on the poetry of the author. In conclusion Suleyman Miratullâh's the intellectual and literary aspects it was put forward by Sufi'sm place in Turkish culture.