XV.-XVI. yüzyıl resim sanatında rakursi
Foreshortening in the image art of XV th and XVI th centuries
- Tez No: 428139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİMURAT AKTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: XV.- XVI. Yüzyıl, Resim Sanatı, Rakursi, XV.-XVI. Centuries, the Art of Painting, Foreshortening
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada Rönesans ile birlikte resim sanatında kullanılmaya başlayan rakursi tekniği ele alınmıştır.“XV.-XVI. Yüzyıl Resim Sanatında Rakursi”başlığı altında çalışılan konu beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, XV.-XVI. Yüzyıl resim sanatı, önemli ressamlar ve eserleri ele alınarak, teknik, renk, desen ve kompozisyon açısından tanıtılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde aynı dönemin önemli temsilcileri hakkında bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde rakursi'nin tanımı ve tarihçesine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, XV.-XVI. Yüzyıl resim sanatında rakursi tekniğini kullanan sanatçıların en az birer eseri ele alınarak çözümleme yapılmıştır. Bu bölümde yer alan eserler rakursi tekniği bakımından incelenmiştir. Beşinci ve son bölümde ise, bu yüzyıllardan sonraki dönemlerde rakursi tekniğinden etkilenen bazı sanatçılar eserleriyle birlikte incelenerek, resim çözümlemesi yapılmış ve rakursi tekniği bakımından ele alınmıştır. Tez çalışmasının sonunda konuyla ilgili genel değerlendirme yapılmış, sonuç kısmında rakursi tekniğinin resim sanatında kullanımı ve önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the current study, the technique of foreshortening, which was used in the art of painting after Renaissance, was studied. The study under the title“Foreshortening in the Art of Painting in the 15th and 16th centuries”consists of five chapters. In the first chapter, the art of painting in XV. and XVI. centuries was analyzed in terms of important artists and their works; technique, colour, motif, and composition were attemptem to be introduced. In the secodn chapter were introduced the prominent representatives of the same period. The third chapter includes the definition and history of foreshortening. In the chapter four, at least one work of the artists using the foreshortening technique in the art of painting in the 15th and 16th centuries was studied and analyzed. The works in this chapter were analyzed in terms of foreshortening technique. In the final chapter, some artists influenced by foreshortening technique in the centuries after those centuries were studied through their works; their paintings were analyzed; and they were discussed in terms of foreshortening technique. At the end of the study, there was made an evaluation of the topic; usage and importance of foreshortening technique in the art of painting were emphasized.