Barok dönem Michelangelo Merisi da Caravaggio ve figür
Baroque period Michelangelo Merisi Da Caravaggio and the figure
  1. Tez No: 999519
  2. Yazar: PELİN TOPKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN PERDAHCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Figür, Rönesans, Maniyerizm, Barok, Caravaggio, Caravaggio, Michelangelo Merisi, Figure, Renaissance, Mannerism, Baroque, Caravaggio, Caravaggio, Michelangelo Merisi, Manierism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
İmgelerin somutlaşmış, biçim kazanmış hali olarak figür; aslında belli bir anlamın simgesi değil, anlamın kendisi haline gelen eylemin görsel karşılığıdır. Anlamla başlayan sanat içinde gelişen birey, resim sanatı içinde kendini figür olarak göstermektedir. İnsan varlığı olarak figürün, resim sanatında betimlenmesi; anatomik nesne olarak insan, özne olarak temsil edilen insan ve anlatıda sunulan imge varlık olarak sunulan üzerinden ele alınmaktadır. Epistemolojik olarak figür, görsel temsili aşan; hakikatin, bilginin ve varoluşun sanat yoluyla sorgulandığı, bilgisel bir özne ve anlam üretici bir yapı olarak işlev görmektedir. Rönesans sürecinde figür, sembolik - teolojik sürekliliğini devam ettirirken, XV. yüzyıldan itibaren anatomiye dayalı, estetik bütünlükle insan imgesine yönelerek yeni bir temsil düzeyine ulaşır. Neoplatonizmin etkisiyle metafizik bir derinlik ve felsefi açılım kazanan ve ardından gelen XVI. yüzyıl Maniyerizm ile biçimsel deneysellik, duygusal yoğunluk ve şifreli bir anlatımla ele alınan figürün tarihsel dönüşümleri; sanatın kuramsal ve estetik gelişiminde modern sanatla kesişen dinamikler olarak saptanmıştır. XVII. yüzyıl Barok dönemde figür; Katolik gelenekte kutsalın estetik temsiline dönüşürken, Protestan sanatta dünyevi bir düzleme çekildiği görülmektedir. Dönemin öncü sanatçısı Caravaggio ise bu çerçeveyi aşarak, ikonografiyi seküler bir düzleme taşımış, figürün modern özneye yönelişini ve varoluşsal yolculuğunu görünür kılmıştır.Caravaggio özelinde, sanatçının ontolojik varlığı ve düşünsel yönelimi üzerinden figüre yüklediği anlam boyutları, estetik ve ontolojik kazanımlar çerçevesinde tespit edilmiş; modern ve çağdaş sanata etkileri disiplinlerarası bir yaklaşımla değerlendirilmiş ve sanat tarihine dair bütüncül bir perspektif sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The figure, as the concrete and formalized form of images, is not actually the symbol of a certain meaning, but the visual counterpart of the action that becomes the meaning itself. The individual who develops in art, which begins with meaning, shows himself as a figure in the art of painting. The depiction of the figure as a human being in painting is discussed through the human as an anatomical object, the human is represented as a subject, and the image is presented in the narrative as an entity. Epistemologically, the figure functions as an informational subject and a meaning-producing structure that transcends visual representation; where truth, knowledge and existence are questioned through art. While the figure maintained its symbolic-theological continuity during the Renaissance, from the 15th century onwards it reached a new level of representation by turning to the human image with aesthetic integrity, based on anatomy. The historical transformations of the figure, which gained metaphysical depth and philosophical expansion under the influence of Neoplatonism and was approached with formal experimentation, emotional intensity and a cryptic narrative with the subsequent 16th century Mannerism, have been identified as dynamics that intersect with modern art in the theoretical and aesthetic development of art.In the 17th century Baroque period, the figure transformed into an aesthetic representation of the sacred in the Catholic tradition, while in Protestant art it appears to have been drawn to a secular plane. Caravaggio, the pioneer artist of the period, went beyond thisframework and carried iconography to a secular plane, making visible the figure's orientation towards the modern subject and its existential journey. In the case of Caravaggio, the dimensions of meaning attributed to the figure by the artist through his ontological existence and intellectual orientation have been identified within the framework of aesthetic and ontological achievements; their influence on modern and contemporary art has been evaluated with an interdisciplinary approach and a holistic perspective on art history has been presented.