Sosyal medya ve dijital narsisizm: Twitter'daki narsisistik ögelerin keşfi
Social media and digital narcissism: Exploration of narcissistic factors in twitter
- Tez No: 428144
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ALANKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Sosyal Medya, Twitter, Göstergebilimsel Analiz, Narcissism, Social Media, Twitter, Semiotic Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışmanın ilk bölümünde narsisizm olgusu ele alınmış ve değişen dünya düzeni çerçevesinde toplum, birey, kimlik, benlik gibi kavramlar değerlendirilerek narsisizmin değişen yüzü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bir yandan narsisizm kavramı psikanalitik düzlemde tartışılmış diğer yandan modern dünyadan postmodern dünyaya geçişte değişen insan olgusu değerlendirilerek narsisizmin yaygınlaşmasına etki eden dönüşümler ortaya konulmuştur. Narsisizm olgusunun bireysel olmakla birlikte kültürel bir olguda olabileceğinin altı çizilmiş ve narsisizm kültürünün yaygınlaşması çerçevesinde kavram ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde narsisizmin yaygınlık kazanmasında büyük oranda etkili olduğu düşünülen medya ve yeni iletişim teknolojilerinin rolü göz önünde bulundurularak kavrama sosyal medyanın etkisi çerçevesinden bakılmıştır.Üçüncü bölümde ise; sosyal medyanın narsisizm epidemisinin yayılmasında oynadığı rolü ortaya koymak amacıyla dünya genelinde en fazla kullanıcısı olan Twitter hesapları üzerinden, örneklem çerçevesinde seçilen fotoğraflar göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of this study, the concept of narcism is handled and changing face of narcism is tried to reveal by analysing concepts such as society, individual, identity and ego in changing world discourse.On the one hand, the concept of narcism is discussed on the psychoanalytic discourse and on the other hand transformations which affect narcism to become widespread is revealed by evaluating changing concept of humanbeing in transition from modern world to postmodern world.The concept of narcism is outlined not only in individual but also in cultural concept and concept is dealt with in the frame of becoming widespread of culture of narcism. In the second chapter of this study, the concept is analyzed in the frame of effect of social media by taking into consideration roles of media and new communication technologies which have great effect on becoming widespread of narcism.In the third chapter of this study, with the aim of revealing role of socal media which makes narcism widespread, chosen photos in sample framework on twitter accounts which have most followers in worldwide is studied with the tachnique of semiotic analysis.