Yeni iletişim teknolojileri bağlamında medya okuryazarlığı
Media literacy in the context of new communication technologies
  1. Tez No: 428145
  2. Yazar: TANER SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YURDİGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni İletişim Teknolojileri, Medya Okuryazarlığı, Yeni Medya Okuryazarlığı, New Communication Technology, Media Literacy, New Media Literacy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yeni iletişim teknolojileri bağlamında medya okuryazarlığı ve eğitiminin önemini belirtmek ve medya okuryazarlığını Türkiye ve dünyadaki uygulamalarıyla değerlendirmektir. Bu amaçla üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde; okuryazarlık ve medya okuryazarlığı kavramları açıklanmış, medya okuryazarlığının iletişim teknolojileri ve yeni medya düzleminde değerlendirilmeleri yapılarak, Türkiye ve dünyadaki gelişimiyle birlikte medya okuryazarlığı eğitiminin önemi vurgulanmıştır. İkinci bölümde; iletişim ve teknoloji kavramları tarihsel süreçleriyle birlikte tanımlanarak iletişim teknolojilerinin önemi üzerinde durulmuş ve bu çalışma için önemli olan yeni medya ve konvansiyonel medya kavramları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde; yeni iletişim teknolojileri ve medya ilişkisi açıklanarak, yeni iletişim teknolojilerinin sosyal ve kültürel etkileri üzerinde durulmuştur. Ayrıca yeni iletişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte dönüşen güncel birçok sorun ele alınmış, medya okuryazarlığı eğitimi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Tezde metodoloji olarak kapsamlı literatür taraması yapılmış ve güncel kaynaklara başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to emphasize the importance of media literacy and media literacy education in the context of new communication technologies and to evaluate media literacy within the applications of Turkey and the world. For this purpose, in the first part of the study which consists of three parts; concepts of literacy and media literacy are explained, the importance of media literacy education with the development of Turkey and the World is emphasized by evaluating media literacy in the plane of communication technologies and new media. In the second part, the concepts of communication and technology are defined along with the historical process, the importance of communication technologies is emphasized and the concepts of new media and conventional media which important for this study are explained. In the third part; new communication technologies and media relations are explained and the social and culturel affects of new communication technologies are focused. Also, many current problems transforming with the development of new communication technologies are discussed and evaluated on the basis of media literacy education. In the thesis, comprehensive literature review has been made and current sources are applied as methodology.