Türk Borçlar Hukukuyla mukayeseli olarak İslam Hukukunda Gabin
Lesion in Islamic Law as compared to the Turkish Dept Law
- Tez No: 428185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Gabin, Hile, Mukayese, Lesion, Deception, Comprasion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tezin amacı, gabin ( aşırı yararlanma) kavramını hem Türk Borçlar Hukuku açısından, hem de İslam Hukuku açısından incelemek, iki hukuk sisteminin gabinle ilgili hükümlerine yer vermek, gabinle ilgili verdikleri hükümler itibariyla birbirne benzeyen ve birbirinden ayrışan hükümlerini tespit etmektir. Gabin müessesesi aliş-verişlerde aldanmayı önlemek ve insanların karşılıklı muamelelerinde mağbunun içinde bulunduğu durumun istismar edilmesini engellemek amacı taşımaktadır. İslâm hukukunda gabin denince“bedeller arasindaki oransızlık”anlaşılmaktadır. bu oransızlık Türk Borçlar Hukukunda da nerdeyse aynı manadadır. Gabin, objektif ve sübjektif unsurların varlığıyla meydana gelir.“objektif unsur”iki hukuk sisteminde de hemen hemen aynı iken“sübjektif unsur”telakkisi farklıdır. Türk Borçlar Hukukunda“sübjektif unsur; hiffet, müzayeka, tecrübesizlik ve bu hallerin istismarı”olarak kabul edilirken, İslam Hukukunda“tağrîr (aldatma)”“sübjektif unsur”olarak kabul edilmiştir. Gabinin sonuçları da iki hukuk sistemi arasındaki farklılıklardan biridir. Türk borçlar hukukunun bu noktada kapsamı daha geniştir. Tezimiz dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde gabin kavramı, tarihi gelişimi, hukukî niteliği ve çeşitli hukuk sistemlerinde gabine yapilan tanımlardan bahsettik. İkinci bölümde gabinin dayandiği esas ve gabinin unsurlarını İslam Hukuku ve türk – isviçre borçlar hukuku karşilaştirilarak inceledik.Üçüncü bölümde, İslâm Hukukçularının gabinle birlikte mutlaka tağrir (aldatma) fiilinin olmasını şart koşmaları münasebetiyle aldatma konusunu ele aldık.Dördüncü bölümde ise gabn-i yesir ve gabn-i fahişin akitlere tesirinin ve gabnin hukuki sonucuyla ilgili olarak mezheplerin görüşlerine yer verdiK.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, lesion concept for the Law of Obligations and Turkey as well as from the viewpoint of Islamic law , to include the provisions of the two legal systems from lesion, It is to detect As birbirnden similar provisions, the provisions of the decomposition of each other.Both Turkish-Swiss Law of Obligations and Islamic Law aim to prevent the economical imbalance that may ocur. To achieve this they used some precautions. Gabin is one of those precautions. In Islamic Law, gabin is understood as“disproportion between prices”. This disproportion is almost exactly same as in Turkish Law of Obligations. Gabin itself consists of“objective”and“subjective”components.“Objective component”is almost same in both legal systems, while“subjective component”is seen different. In Turkish Law of Obligations, subjective components are considered to be;“ease of mind, impecuniosity, inexperience and the expoloitation of those”, while in Islamic Law“tağrir (deception)”is considered to be“subjective”. Results of lesion (gabin) it is one of the differences between the two legal systems. At this point the scope of the Turkish contract law is broader.Our thesis consists of four parts. In the first part, the concept of gabin, its historical development, legal nature and the definitions made in various legal systems are analyzed. In the second part, gabin's fundaments and elements are analyzed, comparing the Islamic Law and Turkish-Swiss Law of Obligations.In the third part, because Islamic law makers consider the act of tağrir (deception) as a requirement alongside gabin, the act of deception is analyzed. In the fourth part, gabn-i yesir's and gabn-i fahiş's effects on contracts and religious sects' conceptions about gabin's legal consequences are analyzed.