Ebrû ve estetik
The art of marbling and aesthetics
  1. Tez No: 428186
  2. Yazar: BEHİÇ KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ebrû Sanatı, Estetik, Sanat, The art of marbling, aesthetics, art
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışması geleneksel sanatlarımız kuşağında yer alan ebrû sanatının tarihsel süreç içerisinde geçirdiği evre ve bu evreler süresince temel aldığı esasları içermektedir. Ebrû sanatında estetik değerin belirleyici unsurlarının neler olduğunu, atalarımızın geleneksel sanatlarımızın icrasında nasıl bir yol izlediklerini, duygu ve düşüncelerini hangi felsefe üzerine bina ettikleri kapsamlı bir şekilde ortaya konulmuştur. Çalışmamızda ebrû sanatının tarihi ile ilgili yazılı, görsel kaynaklar incelenmiş ve günümüzde yaşayan ebrû ustalarının atölye ortamları ziyaret edilerek derin bilgilerine başvurulmuştur. Ayrıca ebrû sanatına dair makalelerden yararlanarak, konumuzla ilgili çalışmaların tespitinde de internet ortamından faydalanılmıştır. Daha önce estetik bakımdan kapsamlı bir şekilde ele alınmamış olan ebrû sanatının bu çalışma sayesinde Geleneksel Türk-İslam sanatları arasındaki müstakil yerine ve sanat değerine katkı sağlayacağını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This thesis study includes the phases of the arts of marbling, which takes place in the traditional arts generation, during its historical process and its basis throughout this process. Which the determinant factors are of the aesthetic value and marbling art, the way that was followed by our ancestors in the performance of our traditional arts and on which philosophy they built their thoughts and feelings were clearly put forward. In our study, the written and visual sources about the art of marbling was investigated, moreover; the marbling masters who are alive were visited and interviewed to get more information. Also the articles were benefited through internet. As the art of marbling has never been examined comprehensively before in terms of aesthetics, so we hope that this study will contribute to its value in Traditional Turkish- Islamic arts.