Tarihî çerçeve, nüzûl ortamı, üslup ve konuları bakımından Mâide ve İsrâ sûrelerinin karşılaştırmalı incelenmesi
Comparative examination of surah al-bani Isra'il and al-Ma'idah in respect of historical frame,revealing ambient and the style and subject
- Tez No: 428184
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mâide, İsrâ, Tarih, Esbâb-ı Nüzul, Üslûp, Nüzul Ortamı, Mukayese, Beşeri boyutlar, Ahlâkî-uhravî Boyutlar, Al-Ma'idah, Al-Isrâ, History, Causes of Apoplexy, Style, Apoplexy Area, Comparasion, Human Dimensions, Moral Dimensions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez; alemlere rahmet olarak gönderilen Hz.Peygamber'in, elçilik belgesi olan Kur'an-ı Kerim'in bölümlerinden Mekke dönemine ait İsrâ ve Medine döneminden Mâide Sûresi'ni bir bütün halinde incelemeye çalışmıştır. Sûrelerin barındırdıkları dokuyu temaşa edebilmemizi,hayatımıza yansıyan yönlerinin neler olduğunu ya da olması gerektiğini, kısacabu iki sûreyi yakından tanımayı, bir tefekkür ve te'lif çalışması olan tefsir penceresinden yapmayı hedef almıştır. Takip edilen metotta, öncelikle Ulûmu'l-Kur'ân ve Mekkî-Medenî sûreler hakkında bilgilere değinilmiş, devamında her iki sûre için ilk etaptakendilerine has özellikleriyle tanımlama yoluna gidilmiş, sonrasında özel başlıklar altında tarih, nüzul ortamı, üslup ve muhtevalarını oluşturan konuları incelemiştir. Yapılan çalışma sonucunda, Mâide ve İsrâ Sûreleri yukarıda zikri geçen başlıklar altında karşılaştırmaya tabi tutularakortak ve farklı yönleri ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve sûrelerin kaynaklarındaki sonsuzluk, misyonlarındaki ebedîlik uçları arasında günümüze yansıyan ilke ve hakikatlerin barındırdığı mesajlar belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis tried to examine Al-Ma'idah Sura from Madani Age and Al-Isrâ Sura belonging to Makki Age which is the part ofQuran which is the embassy certificate of Hz. Prophetwho has been sent as God's compassion to the universe.Its aim isto make us understand the deep meanings of suras, which aspects are reflecting on our lives, or how it should be in short, it marks knowing these two suras from the commentary window which is the compilation and meditation study. The applied method, first of all, it information about the Quranic Sciences and Makki-Madani Suras,win emphasized in pursuit of this, defining each two Suras with their own peculiarity at the first stage, was marked and finally, under special titles, the subjects, compasing history, apoplexy, style contents have been examined. The results of this study showed that, Al-Ma'idah and Al-Isrâ Suras have been compared under the titles mentioned above and their common anddifferent sides have been tried to be revealed and the messages of principle and truth reflecting at present have been tried to be determined between the sources of Sura's infinity and the eternal mission of.