Tüketicilerin markaya duyduğu güven, marka bağlılığı ve satın alma ilişkisi ve bir uygulama
The relationship consumer brand trust, brand loyalty and purchase intention and an application
- Tez No: 428245
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka Güveni, Marka Bağlılığı, Satın Alma Niyeti, Akıllı Telefon, Brand Trust, Brand Loyalty, Purchase Intention, Smart Phone
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma marka güveni ve marka bağlılığının tüketici satın alma niyeti üzerine etkisinin akıllı telefon markaları için belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. İstanbul' da yaşayan ve cep telefonu kullanan herkes araştırmanın anakütlesini oluşturmaktadır. Anakütlenin tamamındaki müşterilere ulaşmak mümkün olmadığından veri toplanması için kolayda örnekleme metodu kullanılmıştır ve 185 katılımcıya ulaşılmıştır. Marka güveni, marka bağlılığı ve satın alma niyeti arasındaki ilişkinin açıklanması için yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Veri analizi için SPSS 21 ve AMOS 20 programları kullanılmıştır. Sonuçlar marka güveni ve marka bağlılığının satın alma niyeti üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca marka güveninin marka bağlılığı üzerindeki etkisi de belirlenmiştir. Akıllı telefon markaları için satın alma niyetinde en etkili boyut marka güveni olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze the effect of brand trust and brand loyalty to consumer purchase intentions in the Smartphone market. All the residents of İstanbul who use mobile phones are the population of the research. Due to the fact that it is very hard to reach all the population, simple sampling method has been used for data collection and 185 participants have been reached. Structural Equation Model has been used to explain the relationship among brand trust, brand loyalty and purchase intentions. SPSS for Windows 21.0 program and AMOS 20 program are used to analyze the data. Results show that both brand trust and brand loyalty have a positive effect on consumer's purchase intentions. Also it had been determined that brand trust has a positive effect on brand loyalty. Moreover, brand trust has been found as the most effective factor for smartphones brands in the purchase intensions.