Türkiye iç hatlar havayolu sektöründe uçak kapasitesi ihtiyacının belirlenmesi
Determination of need for aircraft capacity in Turkish domestic aviation sector
  1. Tez No: 428347
  2. Yazar: ZEKERİYA ÇOŞTU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yurt içi havayolu sektörü, pazar potansiyeli, büyük veri, uçak tipleri, bölgesel uçaklar, Domestic airline industry, market potential, big data, aircraft types, regional jets
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye yurt içi havayolu ulaĢımı, 2003 yılında gerçekleĢtirilen liberalleĢmenin neticesi olarak, yurt genelinde yaygınlaĢmıĢ; hizmet verilen hat, gerçekleĢtirilen sefer ve taĢınan yolcu sayıları çok büyük bir artıĢ göstermiĢtir. YaĢanan bu geliĢmeye rağmen, Türkiye yurt içi pazarında havayolu sektörünün tam olgunluğa ulaĢtığı söylenemez. TaĢınan yolcu sayısının toplam nüfusa oranı, seferlerin homojen dağılımı, direkt sefer düzenlenen hat sayısı gibi parametreler, henüz sektörün doygunluğa ulaĢmadığına iĢaret etmektedir. Ġç hatlarda gerçek pazar potansiyelinin değerlendirilebilmesi için verimli bir planlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için öncelikle pazarın gerçek potansiyelinin analiz edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede oluĢturulan Büyük Verimlilik Modeli ile, pazara dair büyük veriler iĢlenerek, hem mevcut hatların arz-talep dengeleri, hem de potansiyel hatlar tespit edilmiĢtir. Buna göre, iç hatlarda mevcut potansiyelin doğal sınırları içinde %25'lik bir büyüme imkanı vardır. Pazar büyüklüğünün yanında mevcut seferler ile yolcu talebinin özellikleri de analiz edilmiĢtir. Analizler neticesinde, verimli bir büyüme için kullanılan uçakların kapasitelerinin büyük önem taĢıdığı görülmüĢtür. Hali hazırda ise sektörde uçak tipi kullanımından kaynaklı bir verimsizlik söz konusudur. Hem mevcut verimsizliğin azaltılması, hem de ilave büyümenin sağlanabilmesi için kullanılan uçak tiplerinin doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, yolcu talep özellikleri, uçak tiplerinin ekonomileri bakımından kıyasları, havayolu sektörünün mevcut durumunun ve büyüme potansiyeli göz önünde bulundurularak bir ihtiyaç analiz modeli hazırlanmıĢ ve buna göre iç hatlarda kullanılması gereken uçak sayısı ve uçak tipleri belirlenmiĢtir. Sonuç olarak, Türkiye yurt içi havayolu sektöründe mevcut potansiyel %25'lik bir doğal büyümeye olanak sağlamaktadır. Bu büyümenin sağlanması ve sektörde verimliliğin oluĢturulabilmesi için, %10 oranında 200 ve üzeri koltuk kapasiteli, %60 oranında 150-190 bandında koltuk kapasiteli, %30 oranında ise 90-120 bandındaki bölgesel uçak tipine ihtiyaç olduğu tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Turkish aviation industry has achieved a spectacular improvement over the past decade. After the deregulation of the industry in 2003, the number of routes served, number of flights conducted and of passenger carried has increased rapidly, and air transportation service has spread all over the country. Despited this growth , Turkish domestic market hasn't reached mature level. Some indicators like penetration rate, number of direct routes and homogenity of distribution of flights among city pairs reflect the fact that domestic market is underserved yet. In order to exploit the real potential in the market, it is necessary to have a efficient planning. For this, the first step should be determine the exact potential even on sub-markets. Within that context, Big Effiency Model has developed, and it made it possible to evaluate the supply level of the current routes and relative demand amounts of potential new routes by using relevant outsource data. According to evaluation of the model, the market has a neutral potential up to %25 of growth without any inorganic effect. Additionally, current state and characteristics of supply and nature of the demand in domestic market has been analysed in this paper. Analysis done within this study show that the type and capacity of aircraft to be used is very important for a efficient growth. However, the current composition of the airline fleets creates inefficiency. In order to reduce the inefficieny and afford the potential growth, it is very curitial to set the optimum fleet composition. Within that context, it's studied on a model analyzing the number of aircraft needed and aircraft types that should be used in domestic market by taking into consideration some basic determinants such as passanger demand characteristics, economies of different types of aircrafts, current state and attributes of aviation sector and growth potential, and reached a suggestion for the optimum state of fleet composition in the Turkish domestic aviation sector. IX As a result, it is believed that domestic airline industry should consist of the total fleet by narrow body aircrafts having 200 to 220 seat capacity, narrow body aircrafts having 150 to 190 seat capacity and regional aircrafts having 90-120 seat capacity, with the percentages of %10, %60 and %30, respectively.