Alexander Calder ve sanatı
Alexander Calder and his art
- Tez No: 428366
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖKCEN ERGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: sculpt, Alexander Calder, kinetic sculpt, modern art, mobile
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tez oluşturulurken ?Sanat toplum içindir? gayesi ile izlenen yolda karşılaşılan örnek teşkil edecek unsurlar göz önüne alınmıştır. Bu yolda topluma hizmet etmiş plastik sanatlar bünyesinde, değerli sanatçılar araştırılmış ve Amerikalı heykeltıraş Alexander Calder?in; sanatsal üretimlerine yansıması kaçınılmaz olan, özel hayatı ve sanat hayatı incelenmiştir. 1898 doğumlu, toplum için üreten heyekeltıraşın tercih edilmesinin nedeni yaşamı boyunca içindeki eğlenme arzusunu yok etmeyip, bu hisler içinde eserlerini üretmiş olmasıdır. Ortaya çıkan eğlenceli çalışmaları, savaşın ardında bıraktığı bunalımlı zamana isabet eder ve insanları bir nebze olsun neşelendirir. Sanatçının insanları kahkaya boğan el yapımı sirk performansları, buna en güzel örnektir. Sanatçı aslında etrafında olup bitenlere kayısız kalmamış, tepkilerini, coşkularını duygularını ortaya koymuştur. Çalışmaya Alexander Calder'in yaşam öyküsünden başlanmış, yaşadığı döneme ve sanat çevresine olan büyük katkılarını incelemekle devam edilmiştir. Günümüzde Calder'in eserlerinin bulunduğu sergiler incelenmiş ve bu sergilerde Nathan Carter,Martin Boyce,Abraham Cruzvillegas gibi günümüz sanatçılarında da Calder etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Calder hakkındaki röportajlar ve günümüz sanatçıların eserleriyle Calder?in eserlerinin yan yana çekilmiş fotoğrafları bu etkiyi kanıtlar niteliktedir. Bunun yanı sıra çeşitli Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca kaynaklar incelenmiş, yabancı kaynaklarda gerekli görülen yerler Türkçe'ye çevrilerek sentezlenmiştir. Ayrıca Alexander Calder 'in farklı dönemlerde yaptığı eserlerin fotoğrafları görsel kanıt teşkil etmiştir. Bu görsel kaynaklar onun yaşadığı dönemlerin sanat tarzının aksine, kendine has eşşiz bir tarzının olduğunu gösterir. Etkilenmiş olduğu sanatçılar saptanmıştır. Örneğin Miro'dan oyun ve renk konularında etkilenmiş, Mondrian'dan tek çizgili çalışmalar konusunda etkilenmiştir. Mekanik mühendislik eğitimi onun dengede duran hareket halindeki mobilleri yapmasında fayda sağlamıştır. Sanat dünyasına getirmiş olduğu en büyük yenilik, motorsuz hareket eden heykeller olmuştur. Tel heykellerle başlayan sanat yaşam serüveni çeşitli (takı, kullanım eşyası, sirk, oyuncak, mobil, stabil) gibi tasarımlarıyla devam etmiş, ve sonunda onun anıtlarıyla birleşmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis ?art is for society? words have been aimed to be informed. So the artists have been searched which are appropriate for this project .and than Alexander calder has been choosen. Alexander calder?s period of his special life and his artistic life has been examined. The sculpture who has borned in 1898, is has been choeen because he had?nt eliminate his desire for entertaintment and with these feeling , he did his works. And these works were been happened ,when there was post war time. So these works were like medicine for the people. For example, his circus performence was the best of them. He did his sculptures, with his feelings which were belong to his life scyle?s events and conditions. The exhibitions, which has been presented today Calder's works, has been examined and in these exhibitions it has been occured the inspiration of Calder to the artists like Nathan Carter, Martin Boyce, Abraham Cruzvillegas. The reports about Calder and today artists works photographs which had been taken side by side Calder's works photograph's has been proved this inspiration. Besides this different Turkish, English, French and German sources has been translated into Turkish and it has been synthesized. Moreover Calders work photographs, which had been taken different periods, has been formed visual proof. This visual sources has showed unlike his lifelong periods art style he has a special unique style. The inspired artists have determined. For instance he had been inspired by Miro game and colour, by Mondrian one scratch works. His mechanical engineering education had provided advantage him to make equilibrum mobiles. The biggest innovation, which he had been gained the art, has been his mobiles. The adventure of his art life beginning with wire sculpt has continued various designs like jewellery, household utensil, circus, toy, mobiles, stabiles at the end of it had been united his monumental works.