Tüm düzeltme yapılan down sendromlu AVSD'li olgularla down sendromlu olmayan avsd hastalarının postoperatif komplikasyonlarının karşılaştırılması
The compari̇ssi̇on of compli̇cati̇ons between avsd pati̇ents wi̇th down syndrome versus avsd wi̇thout down syndrome
  1. Tez No: 428433
  2. Yazar: YÜKSEL BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAH TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Down Sendromu, Komplet AVSD, Mortalite, Down Syndrome, Complete AVSD, Mortality
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Konjenital kalp hastalıkları ve Down sendromu birlikteliği sıktır. Down sendromlu çocuklarda en sık görülen konjenital kalp hastalığı %36 ile AVSD'dir. Down sendromlu çocukların immum yetmezlikleri bilinmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalarda özellikle IL-4,IL-10'da artış TNF-alfa ve IL-6'da azalma olması immum yetmezlik nedenlerini açıklamaktadır. Ayrıca Komplet AVSD soldan sağa şantlı bir patolojidir. Dolayısıyla akciğer kanlanmasının arttığı bir konjenital kalp hastalığıdır. Down sendromu ve Komplet AVSD'nin birlikteliği gerek immun sistem yetmezliği gerekse AVSD nedeni ile artmış olan akciğer kan akımı sonucu gelişme geriliği, sık akciğer enfeksiyonu görülmektedir Gereç ve Yöntem: Biz çalışmamızda tam düzeltme yapılan Komplet AVSD'li hastaların postopertif süreçlerinde morbidite ve mortalitelerinde down sendromunun etkisinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Bu nedenle Çukurova üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünde Ocak 2011 ile Ocak 2014 tarihleri arasında, açık kalp cerrahisi yöntemi ile tam düzeltme operasyonu yapılan komplet atriyoventriküler septal defektli Down sendromlu 20 hasta (Grup A) ve down sendromlu olmayan 10 hasta (Grup B) toplam 30 hastaprospektif olarak postopertif süreç, morbidite ve mortalite açısından karşılaştırıldı. Bulgular:Postoperatif süreçte; grup A'da inotrop ajan gereksinimlerinin, ventilatör destek ve yoğun bakımda kalış sürelerinin uzun olduğu, daha çok atelektazi ve enfeksiyonun neden olduğu pulmoner problemlerle karşılaşıldığı ve bu grupta mortalitenin daha yüksek olduğu görüldü. Drenaj,kan ürünleri replasman tedavisi,postoperatif eko bulguları açısından grup A ve grup B arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç:Çalışmamızda sonuç olarak tam düzeltme yapılan Komplet AVSD'li olguların Down sendromlu olmalarının postopertif süreçlerinin daha problemli olduğu morbidite ve mortalitelerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:It is frequent that the togetherness of congenital heart diseases and Down syndrome. In children with down syndrome most common are congenital heart disease 36% with Atrioventricular septal defect (AVSD). It is known immune deficiency in children with down syndrome. In the studies conducted on this subject especially the increasing in IL-4,IL-10, the decreasing in TNF-alfa and IL-6 clarify the causes of immune deficiency. Also, the complete AVSD is the shunt pathology which is from left to right. Accordingly it is conginetal heart disease in which increase lung bleed. Because of the togetherness of Down syndrome and Complete AVSD, it seen both deficiency of immune system and lung bleed because of increasing AVSD as a result growth, retardation lung infection. Material and Method: We purposed to research whether down syndrome effect to morbidity and mortality or not in postoperative process of Complete AVSD's patients which is full corrected. Therefore in Çukurova University, Faculty of Medicine, In the Department of Cardiovascular Surgery between the dates January 2011 and January 2014, it was compared according to prospectively postopreative process, morbidity and mortality, 30 patients totally, from which 20 patients (Group A) with down syndrome and Atrioventicular septal defect,who underwent total surgical correction by open heart surgery method and 10 (Group B) of them are patients without down syndrome. Rsults:In postoperative process; it is seen that in group A, inotropic agent requirements, the long stay duration in ventilator support and intensive care, come across with pulmonary problems, to which cause atelectasis and infection more and the mortality is higher in this group. It is not determined significant difference between group A and B, according to drainage, blood products replacement therapy, postoperative echo findings. Conclusion:In our study, it proved that the postoperative process of total corrected Complete AVSD's facts with Down syndrome are more problematic, the morbidity and mortality are higher.