Larenks kanserlerinde transoral mikroendoskopik lazer cerrahisi uygulaması
Transoral Laser Microsurgery Application in Larynx Carncer
- Tez No: 428434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: CO2 lazer mikrocerrahi, larenks kanseri, kordektomi, CO2 laser microsurgery, larynx cancer, cordectomy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Larenks Kanserlerinde Transoral Lazer Mikrocerrahi UygulamasıBu çalışmada kliniğimizde 1998 yılından buyana larenks kanseri nedeniyle transoral lazer mikrocerrahi uygulanan hastaların sonuçlarının değelendirilmesi amaçlandı.Bu çalışmaya Ocak 1998?Aralık 2007 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında larenks kanseri nedeniyle lazer mikrocerrahi uygulanan 61 hasta dahil edildi.Glottik tümörlerde lazer mikrocerrahi Avrupa larengoloji toplulugunun belirlediği kriterlere göre uygulandı. Supraglottik tümörlerde lazer mikrocerrahi T1 tümörlerde epiglottektomi, daha ileri tümörlerde lazer mikrocerrahi ile supraglottik larenjektomi şeklinde yapıldı. Supraglottik lezyonu olan 6 hastanın 2'si T1, 3'ü T2, 1'i T3 idi. Glottik tümörü olan 54 hastanın 3'ü Tis, 24'ü T1a, 15'i T1b, 11'i T2, 1'i T3 idi. Subglottik tümörü olan bir hasta mevcuttu.Glottik Tis tümörlerde lazer mikrocerrahi ile lokal kontrol oranı % 100 idi. Glottik T1a tümörlerde lazer mikrocerrahi ile lokal kontrol oranı % 95,8, larenks koruma oranı % 100 olarak bulundu. Lazer mikrocerrahi sonrası glottik T1b tümörlerde lokal kontrol oranı % 73.3, glottik T2 tümörlerde lazer mikrocerrahi sonrası lokal kontrol oranı % 72,7 larenks koruma oranı % 81,8 olarak bulundu.Supraglottik T1 lezyonu olan hastalar da transoral mikrolarengoskopik lazer cerrahi ile lokal kontrol oranı % 100, larenks koruma oranı % 100, Supraglottik T2 tümörü olan hastalarda mikrolarengoskopik lazer cerrahi ile lokal kontrol oranı % 100 olarak bulundu.Lazer mikrocerrahi lokal kontrol, larenks koruma oranlarının yüksek olması ve tedavi süresinin kısa olması nedeniyle larenks kanserlerinde güvenle uygulanabilir
Özet (Çeviri)
Transoral Laser Microsurgery Application in Larynx CarncerIn this study we aimed to evaluate the results of patients with larynx cancer underwent transoral laser microsurgery application in our clinic since 1998.This study was carried out between Jan 1998-Dec 2007 at Ear Nose Throat Department of Çukurova University Faculty of Medicine and 61 patient with larynx cancer who underwent transoral laser microsurgery application were included.In Glottic tumors laser microsurgery was applied according to criteria determined by of European Laryngology Association. In Supraglottic tumors microsurgery was performed as epiglottectomy for T1 tumors and as supraglottic laryngectomy in advanced tumors. Six Patient with Supraglottic lesion were as follows 2 in T1, 3 in T2, and 1 in T3 stage. Fifty four patient with Glottic tumor weren as follows 3 in Tis, 24 in T1a, 15 in T1b, 11 in T2, 1 in T3 stage. There was only one patient with Subglottic tumor.With laser microsurgery local control rate was 100 % in Glottic Tis tumors. With laser microsurgery local control rate was 95,8 % and larynx consevation rate was 100 % in Glottic T1a tumors. After laser microsurgery local control rate was 73.3 % in glottic T1b tumors and in glottik T2 tumors local control rate was 72,7% and larynx consevation rate was 81,8 %.With transoral laser microsurgery local control rate was 100% and larynx consevation rate was 100 % in patients with Supraglottic T1 lesions, in patients with Supraglottic T2 tumors local control rate was 100 %.Because of high local control and larynx conservation rates and short management duration Laser microsurgery can be safely performed in larynx cancers.