Adli muhasebe Türkiye uygulamasına eleştirel yaklaşım: suçlar ve yetki karmaşası
A critical approach to implementation of forensic accountancy in Turkey: crime and conflict of power
- Tez No: 428692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AZALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hile, Adli Muhasebe, Denetim, Fraud, Forensic Accounting, Audit
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ADLİ MUHASEBE TÜRKİYE UYGULAMASINA ELEŞTİREL YAKLAŞIM: SUÇLAR VE YETKİ KARMAŞASI Türkiye'de adli muhasebe üzerine yazılan akademik makaleler tarihi 1990'lı yılların başına kadar gitmektedir. Daha sonra ise 2000'li yıllarda adli muhasebe üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programları düzenlenmiştir. Bu kurslar ve programlar; birçok adli muhasebe uzmanını mezun etmiştir. Fakat bu kurslar ne yazık ki çok uzun ömürlü olmamıştır. Çünkü adli muhasebe üzerine piyasada yeterince talep oluşmamıştır. Adli muhasebeye dair talep oluşmamasının başlıca nedenlerinden bir tanesi yasal düzenlemelerin henüz yapılmamış olmasıdır. Türkiye'de adli muhasebeye dair yasal düzenlemelerin olmaması, beraberinde birçok karmaşayı ortaya çıkarmıştır. Bir işletmede hile ve yolsuzluk olup olmadığına dair yapılacak bir denetlemede adli muhasebecinin muhasebe finans dışında evrak ve işlemleri de kontrol etmesi gerekmektedir. Ancak yasal düzenlemeden yoksun oldukları için adli muhasebeci şirket yöneticilerinin ve çalışanların ancak izniyle bu işi yapabilmektedirler. Hile yapması muhtemel olan şirket ortağı ya da çalışanın bu izni vermesi de pek mümkün gözükmemektedir. Bu karmaşayı ortadan kaldırmanın yolu da öncelikle adli muhasebe hizmetini yasal bir statüye kazandırmaktan geçmektedir.
Özet (Çeviri)
A CRITICAL APPROACH TO IMPLEMENTATION OF FORENSIC ACCOUNTANCY IN TURKEY: CRIME AND CONFLICT OF POWER Academic articles written on Turkish Forensic Accounting date back to the 1990's. After that, in the following years from 2000 onwards several courses and certificate programs on Forensic Accounting were organized. Quite a number of experts have graduated from these courses and programs. But it is sad that these courses did not last for long as there was not much demand for Forensic Accountancy. One of the main reasons for the lack of demand for forensic accountancy is the lack of establishment of laws and regulations (for forensic accountancy). That there are no laws and regulations for Forensic Accountancy in Turkey brings with it many confussions. When a company is audited for fraud and corruption, the forensic accountant should also audit documents and transactions outside finance and accounting. But due to lack of legal arrangements (that necessitates and regulates such audits), the forensic accountant can only perform such audits with authorization from the managers and executives of the same company. Those partners or executives involved in probable fraud would be unwilling to authorize such an audit.To eliminate such conflicts, Forensic Accountancy should be given a legal status (via necessary laws and regulations).