Bireye uyarlanmış bilgisayarlı test ortamında maksimum fisher madde seçme yönteminin incelenmesi
Investigation of maximum fisher item selection method on computerized adaptive testing
  1. Tez No: 428820
  2. Yazar: MEVRA KAÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA SULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireye uyarlanmış bilgisayarlı test uygulaması, madde seçme yöntemi, Maksimum Fisher Bilgisi, Adaptive Testing, item selection, Maksimum Fisher İnformation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bireyselleştirilmiş bilgisayarlı test uygulamalarında Maksimum Fisher Bilgisi madde seçme yönteminin etkililiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla farklı madde havuzları simule edilerek MFB madde seçme yönteminin madde sayısına göre nasıl farklılaştığı araştırılmıştır. MFB madde seçme yönteminin, test başlangıcında yüksek a parametresine sahip maddeleri seçme eğiliminde olduğu çeşitli araştırmalarda ele alınmıştır. Bu araştırmada da madde havuzu genişliğinin MFB madde seçme yönteminin bu durumu üzerindeki etkisi incelenmiştir. Eldeki araştırma simülasyon çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verisi SIMULCAT bilgisayar programı aracılığıyla üretilmiştir. Bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş test uygulamalarında Maksimum Fisher Bilgisi madde seçme yöntemine göre kestirilen yetenek düzeyinin standart hatası, RMSE, BIAS ve yanlılığın, madde havuzu genişliğine göre nasıl bir değişim gösterdiği incelenmiştir. Tahminin standart hatasının madde havuzu genişliğine göre incelenmesi sonucunda; en yüksek değerin madde havuzu 500 iken, en düşük değerin ise madde havuzu 1500 iken elde edildiği görülmüştür. Bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş test uygulamalarında Maximum Fisher Bilgisi madde seçme yöntemine göre elde edilen madde havuzu kullanım sıklığının, madde havuzu genişliğine göre nasıl bir değişim gösterdiği araştırılmıştır. Bu problemin analizi için bütün simülasyon koşullarında her bir cevaplayıcının cevap örüntüsü kullanılmıştır. Cevap örüntülerinde madde havuzundan çekilen maddelerin frekansları ve a parametre değerleri incelenmiştir. Madde havuzu genişliğinin bu durumu nasıl etkilediğini belirlemek için her üç simülasyon koşulunda ilk on maddenin a parametre değerleri bulunmuştur. Madde havuzu genişliği 500, 1000 ve 1500 iken elde edilen a parametre değerlerinin anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Madde havuzu genişliği arttıkça yüksek a parametresine sahip maddelerin kullanıldığı görülmüştür. MFB madde seçme yönteminin farklı yetenek kestirim yöntemleri ve durdurma kurallarına göre incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of Maximum Fisher Information item selection method on computerized adaptive testing was investigated. For this aim, different item pools were simulated in order to search as to whether MFB item selection method differ based on item number. Several research concluded that MFB item selection method has tendency to choose items that are higher a parameters at the beginning of the test. In this research, the impacts of MFB item selection method and item pool extension on this aforementioned situation was investigated. The data of the study was created utilising SIMULCAT computer program. It was investigated how the extension of item pool effect standard error of estimation, RMSE, BIAS, and inaccuracy of estimated ability levels, that are based on MFB item selection method, during computerized adaptive testing. As a result of how estimated standard error differ based on item selection method, it was found that the maximum was when item pool was 500 and the minimum was when the item pool was 1500. Moreover, how item pool extension differs based on item pool selection frequency, that are based on MFB item selection method during computerized adaptive testing was investigated. In order to analyse this question, each responders' answer patterns in every simulation situation was used. on these answer patterns item frequencies and a parameters were searched. In order to determine how item pool extension impacts this situation, a parameters of first ten questions from three simulation situations were found.It was found that when item pool extension was 500, 1000, and 1500; a parameters were significant. Additionally, higher a parameters items were used when item pool extension increases. It was further recommended to investigate MFB item selection method according to different ability estimation method and stopping rules.