Ateşli silah yaralanmasına bağlı kafa travması olan hastaların retrospektif olarak radyolojik açıdan değerlendirilmesi
Radiologic evaluation of patients with head trauma due to gunshot injuries (GSİ)
- Tez No: 428873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME SHERMATOVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ateşli silah yaralanması, Kafa travması, BT görüntüleme, Gunshot injury, head trauma, CT imaging
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Suriye'de 2011 tarihinde başlayan iç savaş, çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmuştur. Savaş silahları ile yaralanan Suriyeli hastalar, coğrafi olarak komşu olmamız nedeniyle Şanlıurfa'daki hastanemizde de tedavi görmektedirler. Kafa yaralanmaları savaşta ve savaş dışı zamanlarda cerrahi acillerin en önemlilerindendir. Ateşli silah, kesici-delici alet ve künt travmaya bağlı yaralanmalar savaşta artmaktadır. Yeni geliştirilen yüksek enerjili silahlar, yaralanmanın şiddetini, bireysel ve toplu yaralanmaları artırmaktadır. Ateşli silah yaralanmasında (ASY) genellikle multisistem ve multiorgan yaralanması vardır. (1, 2). ASY'ler ülkemiz ve bütün dünyada morbidite ve mortalitesi yüksek olan yaralanmalardır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde travmadan ölümlerin % 25'ini oluşturur. Ateşli silah nedeniyle batın yaralanmalarında mortalite % 3-35 (ortalama % 15) arasındadır. ASY sebebiyle olan ölümler genellikle 1-45 yaş arasıdır. Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın onlarca bölgesinde savaş ya da bölgesel çatışmaların sürdüğü bir dönemdeyiz ve yaralanma sayısı giderek artmaktadır. Bu konuda literatür bilgisi oldukça sınırlıdır. Bu yaralanmalarda erken ve doğru tanı, uygun müdahale ve gelişebilecek komplikasyonları önceden görerek ona göre tedaviyi planlama, mortaliteyi azaltıcı etki göstermektedir. (1-3). Bu çalışmada amacımız hastanemize başvuran ASY'ye bağlı kafa travması olan hastaların radyolojik ve diğer verilerini paylaşmak ve bu konudaki tecrübe artışına katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Civil war in Syria that started in 2011 has caused death and injuries of thousands of people.As we are a neighboring city, many of the patients having had gunshot injuries (GSI) have been treated in our hospital. Head trauma is one of the most important surgical emergencies both in wartimes and out of wartimes. Gunshot wounds, penetran traumas, and blunt traumas do increase during wartimes. Newly developed high energy guns increase the severity of injuries and individual and mass injuries.In GSIs generallt there exist multisystem and multiorgan injuries (1,2). GSIs are have a high morbidity and mortality both in our country and in whole world. It comprises 25 % of all trauma deaths in the US. In abdominal injuries due to gunshot mortality is 3-35 % (average 15 %). The range of age due to GSI is 1 to 45 years. We live in an era of active wars and clashes, especiall in Middle East. And the number of injuries does increase day by day. There is limited information concerning this in the literature. Erly and correct diagnosis in these injuries can cause a decrease in mortality by enabling us to make the appropriate treatment plan. In this study, our aim is to share radiologic findings of patients who presented to our hospital with head trauma due to GSIs and to contribute to experiences in this field.