Sistemik inflamatuar yanıt sendromlu hastalarda soluble CD14 düzeyi
Level of soluble CD14 in systemic inflammatory response syndrome
  1. Tez No: 428918
  2. Yazar: DERYA CEVİZLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DAVUTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SIRS, Sepsis, Presepsin, Prokalsitonin ve C-reaktif protein, SIRS, sepsis, presepsin, prokalsitonin and C-reactive protein
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
SIRS infeksiyoz olaylara veya yanık, pankreatit gibi infeksiyon dışı durumlara vücudun oluşturduğu immün yanıtların bütünüdür. Sepsis erken tanı ve tedavi gerektiren, kanıtlanmış veya olası enfeksiyona karşı gelişen bir sistemik inflamatuar yanıt sendromudur. Tanıda geç kalındığı ve tedavi edilmediği takdirde mortalitesi yüksek bir hastalıktır. SIRS ve sepsisi tanınması ve mümkünse birbirinden ayırt edilmesinde yeni, daha duyarlı biyomarkırlara ihtiyaç vardır. Presepsin (sCD14) yeni tanımlanmış bir yüzey markırıdır, bakteriyel enfeksiyonlarda kan sevihyesinin arttığı gösterilmiştir. Çalışmamızda henüz rutin klinik kullanıma girmemiş presepsin düzeyini bilinen akut faz reaktanlarıyla karşılaştırarak SIRS ve sepsisli çocuk olgularda etkinliğini tespit etmek istedik. Çalışmaya 46 hasta (21'i SIRS, 25'i sepsis) ve 40'ı sağlıklı gönüllülerden oluşmak üzere 86 olgu dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, tam kan sayımı, kültür bulguları kaydedildi. Serum örneklerinden plazma PCT, CRP ve presepsin düzeyleri çalışıldı. Lökosit sayısı, CRP, PCT ve presepsin düzeyleri hasta grubunda artış göstermişti. CRP düzeylerinde SIRS ve sepsis grubu arasında da anlamlı fark var iken; presepsin düzeyinde bu iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Kültür pozitifliği değerlendirildiği zaman lökosit sayısı, CRP, PCT düzeyleri kültür pozitifliği ile korelasyon gösterirken, presepsin düzeyleri ise korele değildi. SIRS ve sepsisin sağlıklı populasyondan ayrımında lökosit sayısı, CRP, PCT, ve presepsinin tanısal performansı yüksektir. Ancak, SIRS'ın sepsisden ayrımında CRP ve PCT'in tanısal performansı anlamlı düzeyde yüksek iken; lökosit sayısı ve presepsin düzeylerinde anlamlı farklılık yoktu. Sonuç olarak prokalsitonin, CRP gibi birçok biyomarkır günümüzde sepsisin erken tanısında kullanılmaktadır. Çocukluk çağında presepsin inflamasyon ve infeksiyonda gelecek vaat edebilecek bir biyomarkırdır. Ancak henüz yeterli veri mevcut değildir. Bu nedenle hasta sayılarının fazla olduğu, çok merkezli, randomize kontrollü ve prospektif yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SIRS is the immune responses generated by the body infection event or the exception of infection such as burns and pancreatitis. Sepsis is a sistemic inflamatuary response syndrome which can be develope against to proven or prabable infections and it require early diagnose and treatment. Sepsis have high mortality rate when get late diagnosis or not treated. İt is needed new and more sensitive biologic marker for identify sepsis and SIRS and to distinguish from each other if possible. Presepsin is a newly defined surface marker, in bacterial infections it has been shown the presepsin levels increase in blood. İn our study we want the show effectiveness of presepsin which not entered routine clinical use yet, by comparing the already known acute phase reactant in children with sepsis and SIRS. 46 patients(21 SIRS and 25 sepsis) and 40 healthy volunteer included in the study. Demographic characteristics, complete blood count and culture findings of all patients were recorded. Plasma PCT, CRP and presepsin were studied from serum samples. Leukocyte counts, CRP, PCT and presepsin levels found increased in patients group. There was a significant difference between sepsis group and SIRS group about CRP but not any differency about presepsin between this two group. Culture positiveness was correlated with leukocyte count, CRP and PCT but it did not correlate with presepsin. Leukocyte count, CRP, PCT and presepsin levels are useful to distinguish healthy population from SIRS and sepsis patients. Therefore, in distinguish of SIRS from sepsis CRP and PCT levels had significantly higher diagnostic performance but there was not any significant differences about presepsin levels and leukocyte count. İn conclusion, there is several biomarker including CRP and prokalsitonin recently using for early diagnosis of sepsis and SIRS. Presepsin is a promising biomarker for childhood infection and inflamation. But there is not enough data yet. Therefore, it is needed to done multicenter, randomized and prospective studies with more number of patients.