Engelli sporcularla çalışan antrenörlerin mesleki yeterliliklerinin tükenmişlik ve iş doyumu düzeylerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effects of burnout, job satisfaction levels and professional competence of the coaches working with the disabled athletes
- Tez No: 428962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Coach, Disabled Athlete, Job Satisfaction, Burnout, Professional Competence
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı engelli sporcularla çalışan antrenörlerin mesleki yeterliliklerinin tükenmişlik ve iş doyumu düzeylerine etkisini belirlemektir. Araştırmada engelli sporcularla çalışan antrenörler ele alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bedensel, görme, zihinsel ve işitme engelli sporcularla çalışan, yaşları 20 ile 66 arasında değişen ve 33,21 ± 9,53 ortalama yaşa sahip, 44 bayan 95 erkek olmak üzere toplam 139 antrenör oluşturmaktadır. Tarama (survey) metodu içerisinde, evreni genellemeye yönelik yapılan araştırmada, veri toplama aracı olarak anket yöntemi seçilmiş ve araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ve Minnesota İş Doyum Ölçeği (MSQ) kullanılmıştır. Araştırmada bulgularında engelli sporcularla çalışan antrenörlerin mesleki yeterliliklerinin iş doyum ve tükenmişlik düzeylerinin bazı değişkenlere göre farklılık oluşturduğu bulunmuştur. Araştırma sonucunda engelli sporcularla çalışan antrenörlerin tükenmişlik düzeylerinde; yaş, eğitim düzeyi, antrenörlük yılı, çalıştırdıkları sporcuların engel durumu, engelliler üzerine alınan eğitim durumu, engelliler antrenörlük belgesi, engelli antrenörlük kademesi değişkenlerinde, iş doyumu düzeylerinde ise; medeni durum, aylık gelirlerini algılama düzeyleri, çalıştırılan engelli sporcu sayısı değişkenlerinde anlamlı derecede fark tespit edilmiştir. Cinsiyet, antrenörlük dışı meslek, antrenörlük spor branşı, antrenörlük kademesi, daha önce engelli sporcu ile çalışma değişkenlerine göre gruplar arasında herhangi bir fark belirlenmemiştir. Antrenörlük önemli bir meslek grubudur. Gerek antrenörlerin gerekse engelli sporcuların daha verimli çalışabilmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri amacıyla antrenörlerin eğitim aldıkları alan ve engel gruplarına yönelik çalışmalarına önem verilmeli, bütün engel çeşitleri aynı kategoride değerlendirilmemeli ve alanla ilgili uzmanlaşma yolu tercih edilmelidir. Anahtar Kelimeler : Antrenör, Engelli Sporcu, İş Doyumu, Tükenmişlik, Mesleki Yeterlilik
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of burnout and job satisfaction levels of professional qualification of coaches working with disabled athletes. In the Research, coaches working with athletes with disabilities were discussed. Working with physically, sight, hearing, mentally disabled athletes, aged between 20 and 66 and 33.21 ± 9.53 with a mean age, including 44 women, 95 men, total 139 coaches constitute working group of this study. in the scanning method, the survey method selected to collect the data in the research about the generalization of the universe and the personal information form developed by the researchers, Maslach Burnout Inventory (MBI) and Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) were used. In the research findings, according to some variables, the professional competence of coaches working with athletes with disabilities, job satisfaction and burnout levels have been found differences. As a result, in the burnout of coaches working with athletes with disabilities; age, education level, years of coaching, disability status of the athletes, education status of the athletes, disabled coaching certificate significant difference have been identified in the coaching the disabled variable level. In the level of job satisfaction; marital status, income level of detection significant difference have been identified in the number of working disabled athletes variables. Gender, non-coaching job, coaching the sport, coaching level wasn't determined any differences between the groups based on before study variables with disabled athletes. Coaching is an important occupational groups. Both coaches and disabled athletes to be able to work more productive and to be able to reach their targets should be paid to work for coaches trained in their field and disability groups, all obstacles varieties should not be considered in the same category and within the specialization route should be preferred.