Diyabet hastalarında serum magnezyum düzeyi ile glisemik regulasyon ve proteinüri arasındaki ilişki
The relationship between the glycemi̇c regulati̇on and serum magnesi̇um levels in diabetes patients
  1. Tez No: 428979
  2. Yazar: MEHMET ALİ MISIRLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMALİ GÖKÇE, DOÇ. DR. FARUK HİLMİ TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, mikroalbuminüri, makroalbuminüri, magnezyum, HbA1c, Diabetes mellitus, serum magnesium, microalbuminuria, macroalbuminuria, HbA1c
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Proteinürisi olan veya olmayan diyabetik hastalarda magnezyum düzeyinin öneminin belirlenmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Mustafa Kemal Üniversitesi Dahiliye Kliniklerine başvuran 98 Tip 2 diyabetes mellitus hastasından oluşmaktadır. Bunlardan spot idrarda proteinüri düzeyi 150 mg / gün den düşük olan 49 kişi kontrol grubunu (mikroalbuminüri) oluşturmaktadır. Spot idrarda proteinüri düzeyi 150 mg/gün den yüksek olan geri kalan 49 kişi ise hasta grubunu (makroalbuminüri) oluşturmaktadır. Hastalar Şubat 2015 – Ekim 2015 tarihleri arasında seçilmiştir. Bulgular: Araştırmaya alınan olguların %50'si erkek, %50'si kadındır. Her iki gruptaki toplam 98 olguda hipertansiyon görülme sıklığı 40 (%40,8)'dir. Araştırmaya katılan tüm olgularda RAS Bloker alma sıklığı 39 (%39,8) 'dur. Hastaların serum magnezyum medyanın değeri 1,8350 mg/dl olarak hesaplandı. Medyan değerin üstünde ve altında serum magnezyum düzeyi olan hastalar, serum magnezyumu düşük olan grup ve yüksek olan grup şeklinde 2 gruba ayrıldı. Kontrol grubunda olan 45 olgunun yaş ortalaması 55'tir. Bu olguların laboratuvar değerlerinin ortalamasına göre; proteinüri düzeyinin normal sınırlarda, A1c değerlerinin normalin biraz üstü, BMİ yüksek (obez), HGB değerlerinin normal sınırlarda, CRP değerlerinin normalin biraz üstü, SKB'lerinin normal, DKB'lerinin normal, glukoz değerlerinin normal üstü (diyabet), Bun, Kreatinin, fosfor, AST, ALT, LDL, Total Kolesterol, HDL, Sodyum, Potasyum değerlerinin normal sınırlarda olduğu saptanmıştır. Sonuç: Diyabetes Mellitus'ta birçok metabolik değişiklik ile birlikte metabolizmada vitamin ve minarel düzeylerinde değişikliklerinde olduğu bilinmektedir. Özellikle bu tip hastalardaki eser miktardaki magnezyum dikkat çekmiştir. Magnezyum eksikliği veya hipomagnezemi diyabetik hastalarında sık görülen bir durumdur ve tip 2 diyabet hastalarında toplam magnezyum düzeyi normal olsa bile iyonize magnezyumun genellikle düşük olduğu bilinmektedir. Hücre içi magnezyum konsantrasyonu Tip 2 diyabet ve hipertansiyon hastalarında düşüktür. Hücre içi magnezyum eksikliği insülin direnci gelişimini etkileyebilir ve hücre içine glikoz girişini değiştirebilir. Proteinüri böbrek hastalığının yanı sıra kardiyovasküler ve vasküler hastalıklar için de risk faktörüdür. Proteinüri İskemik kalp hastalığı prevalansını da arttırmaktadır. Bir diğer araştırmada, Tip 2 Diyabet hastalarında, düşük magnezyum düzeyi ile HbA1c düzeyleri arasında ilişkili olduğu saptanmıştır. Ancak bu araştırmada, tüm tip 2 diyabet olan hastaların magnezyum düzeyi ile Hemoglobin A1c'leri arasında bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to determine the importance of magnesium levels in diabetic patients with and without proteinuria Method: Our work consists of 98 patients with type 2 diabetes mellitus who admitted to the Mustafa Kemal University Internal Medicine Clinics. 49 people form the control group which have spot urine proteinuria less than 150 mg / day (microalbuminuria). Other 49 patients levels of spot urine proteinuri is higher than 150 mg / day (macroalbuminuria) form the patient group. Patients were selected dates between February 2015 and October 2015. Results: 50% of patients were men and 50% were women in this is study. In both groups a total of 98 cases the incidence of hypertension is 40 (40.8%). Receiving RAS blockers frequency is 39 (39.8%) in all patients. We found that serum magnesium median value is 1.8350 mg / dl. The patients divided into two groups as those with high and low serum magnesium groups according to serum magnesium levels above and below the median value. The average age is 55 in the control group. According to the average laboratory value of these cases; proteinuria levels are in the normal range, A1C values are slightly above normal, BMI high (obese), HGB values within the normal range, CRP values slightly above normal, SBP normal, DBP normal, slightly above normal glucose value (diabetes), Bun, creatinine, phosphorus, AST, ALT, LDL, tkolesterol, HDL, Sodium, Potassium was found to be in the normal range of values. Conclusion: Diabetes Mellitus is known that many metabolic changes in metabolism changes together with in levels of vitamins and minerals . In particularly, trace amounts of magnesium found in patients. Magnesium deficiency or hypomagnesemia is a common condition in diabetic patients and in patients with type 2 diabetes even though total magnezyum levels are normal it is generally known ionized magnesium to be low. Intracellular magnesium concentration cell is low in patients with Type 2 diabetes and hypertension. Intracellular magnesium deficiency can affect the development of insulin resistance and may alter glucose entry into cells. Proteinuria is a risk factor of renal disease as well as the risk factors for cardiovascular and vascular diseases. Proteinuria increases the prevalence of ischemic heart disease. In another study in type 2 diabetes patients, it was found to be associated with HbA1c levels between developed low magnesium levels. However, in this study, all type 2 diabetes patients the relationship between hemoglobin A1c of with the magnesium level was not detected.