Yapı işlerinde meydana gelen iş kazalarının önlenmesinde güvenlik kültürünün önemi
The preventi̇on of work-related acci̇dents that occurred i̇n the constructi̇on i̇ndustry of the i̇mportance of safety culture
- Tez No: 429018
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REFİK KORKUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, inşaat sektörü, iş kazaları, güvenlik kültürü, Occupational health and safety, construction industry, job accidents, safety culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda son yıllarda yapılan mevzuat çalışmalarının sonrasında çıkarılan, kademeli olarak uygulanmaya başlayan ve günümüzde birçok iş yerinde uygulanması zorunlu olan 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu birçok ülkenin sahip olmadığı mevzuata sahip olduğumuzun kanıtıdır. Ancak bu kanuna ve kanuna bağlı olarak çıkarılan çok sayıda yönetmeliğe rağmen sayısal açıdan ve sonuçları bakımından en ağır kazaların yaşandığı inşaat sektörü hala ilk sıradaki yerini korumaktadır. Bu konuya dikkat çekmek için düzenlenen bir çok sempozyum ve seminer sonrası yayınlanan bildirilerde, yapılan tez çalışmalarında ve farklı disiplinler tarafından yapılan araştırma sonucunda varılan ortak sonuca göre, tüm organizasyonlarda iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaltılması için iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması gerekmektedir. İnşaat işkolunun karakteristik özellikleri nedeni ile bu sektörde güvenlik kültürü oluşturmak ve bu kültürü devam ettirmek oldukça güç bir iştir. Bu çalışma ile kültür oluşturmanın önemi, inşaat iş kolunun iş sağlığı ve güvenliği açısından zayıf yönleri ve güvenlik kültürü oluşmasının önündeki engellerden bahsedilerek nasıl yapılacağı konusunda yapılan araştırmalardan bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
In our country, the occupational health and safety in the aftermath of the legislative work undertaken during the last few years and gradually today, many required the implementation of Act No. 6331 the workplace Occupational Health and Safety Law does not have legislation of many countries is proof of what we have.However this law and depending on the law in spite of the numerous regulation issued in numerical terms and in terms of experiencing the most severe accidents on the results of the construction sector is still in the first row. This thread has held many symposia and seminars to draw attention to the post published reports, theses and research conducted by different disciplines as a result of work-related accidents are all common result reached organizations and for the reduction of occupational diseases occupational health and safety it is necessary to create the culture. The characteristic features of the construction industry because of the security culture in this sector to create and maintain this culture is a difficult. The importance of creating a culture with this study, construction job in terms of safety and health at work of the weaknesses and security barriers to the creation of a culture of research on how to do a narrative of mentioning.