Crohn hastalığında bt enterografi
CT enterography for crohn's disease
- Tez No: 429038
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AFRA EKİNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Chron Hastalığı, BT Enterografi, Crohn's Disease, CT Enterography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Crohn hastalığında BT enterografinin etkinliğinin değerlendirilmesi. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya Ağustos 2014 – Şubat 2016 tarihleri arasında BT enterografi çekilen ve endoskopik veya histopatolojik olarak Crohn hastalığı tanısı alan 20 hasta dahil edildi. Hastaların BT enterografi bulguları retrospektif olarak tarandı. Crohn hastalığına bağlı barsak duvarında ve mezenterde izlenen patolojiler değerlendirilip prevalans çalışması yapıldı. Bulgular literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 20 hastanın tamamı endoskopik veya patolojik olarak Crohn hastalığı tanısı almış olan hastalardı. Bu hastaların 15'inde (%75) en az bir barsak segmentinde tutulum mevcuttu. 15 olguda toplam 42 segment tutulumu izlendi. En sık tutulan segment terminal ileum olarak tespit edildi. [n:10 (%50)] Daha sonra sıklık sırasına göre non-terminal ileum (%35), çekum (%30), çıkan kolon (%20), sigmoid kolon (%20), rektum (%15), transvers kolon (%15), inen kolon (%10) ve jejunumda (%10) tutulum izlendi. Bir hastada izole apendiks tutumu izlendi. Ayrıca Crohn hastalığına bağlı komplikasyonlar değerlendirildi. 4 olguda (%20) batın içi abse, 4 olguda (%20) gastrointestinal sistemde fistül izlendi. Tutulan barsak segmenti komşuluğunda genişlemiş venöz yapılar 15 olguda (%75), mezenterik büyümüş lenf nodları 16 olguda (%80) izlendi. Sonuç: BT enterografi Crohn hastalığı şüphesi olan veya tanı alan olgularda aktivasyon şüphesi varlığında uygulanabilen, hastalığın primer barsak tutulumu yanında olası komplikasyonları da eş zamanlı olarak gösterebilen non-invaziv önemli bir tanı aracıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to search the efficacy of CT enterography on Crohn's Disease. Material and Method: Twenty patients who were diagnosed Crohn's Disease endoscopically or histopathologically on the time period of August 2014 to February 2016 and were underwent CT enterography were included in this study. We scanned CT enterography signs retrospectively. The patologies that depend on Crohn's Disease on mezentery or bowel wall were eveluated and prevelance studies were done. The signs were compared with the similar studies. Results: The all twenty patients in the study have endoscopically or histopathologically been diagnosed Crohn's Disease. There were involvement at least in one bowel segment of fifteen of these patients (%75) [n:10 (%50)]. Totally 42 bowel segment involvement were seen in fifteen patient. Terminal ileum was identified as the most common involved segment. After that according to the order of frequency; non-terminal ileum (%35), cecum (%30), ascending colon (%20), sigmoid colon (%20), rectum (%15), transverse colon (%15), descending colon (%10) and jejunum (%10) were indicated. One patient had insulating appendix involvement. Complications depending on Crohn's Disease were also eveluated. Four patients (%20) had abdominal abscess and four patients had fistula in gastrointestinal system. Dilated veins near the involved bowel were seen in 15 patients (%75), enlarged lymph node in mesentery was seen in 16 patients (%80) Conclusion: CT enterography may be applied to patients who are suspicious for Crohn's Disease or who are already have diagnosed and supicious for activation. It is an important and non-ivasive diagnostic tool to show not only primary bowel involvement but also possible complications.