Crohn hastalığı klinik yönetiminde abdominal ultrasonografinin bt enterografi ile karşılaştırılması
Comparison of abdominal ultrasonography with ct enterography in clinical management of crohn's disease
- Tez No: 583725
 - Danışmanlar: DOÇ. ELİF YORULMAZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
 - Anahtar Kelimeler: Crohn's disease, USG, Doppler USG
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada Crohn Hastalığında (CH) abdominal ultrasonografinin (USG) klinik, endoskopik, laboratuar ve Bilgisayarlı tomografi enterografi (BTE) ile karşılaştırılarak etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine ve gastroenteroloji polikliniğine başvuran, yaşları 17- 64 yıl arasında değişen 79 Crohn hastası dahil edildi. Hastaların klinik aktivitelerinin değerlendirilmesinde Crohn disease activity index (CDAİ) ve Harvey Bradshaw İndexi (HBI), kolonoskopik görüntülemelerinin skorlanmasında Simple endoscopic score for Crohn's disease (SES-CD) skorlaması kullanıldı. Hastalar intestinal USG ile değerlendirilerek sonuçları BT enterografi görüntülemeleriyle karşılaştırıldı. Ayrıca hastaların USG, power doppler USG ve BTE görüntüleme bulguları ile klinik, endoskopik ve laboratuar parametreleri arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: USG ve BTE karşılaştırılmasında USG ve BTE nin barsak duvar kalınlık artışı, mezenter yağlı planlarda infamasyon ve komplikasyon bulguları uyumlu (p=0,0001) bulunmuştur. BTE'ye göre USG'nin duvar kalınlık artışı duyarlılık düzeyi % 82, özgüllük düzeyi % 96, mezenter yağlı planlarda inflamasyon bulgusunun duyarlılık düzeyi % 80, özgüllük düzeyi % 94 saptanmıştır. USG ve BTE bulgularının; CDAİ, HBI, SES-CD skorlamaları ve CRP düzeyi ile uyumlu olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda Crohn tanısı olan hastaların değerlendirilmesinde USG'nin de BTE kadar etkin bir tanı aracı olduğu gösterilmiştir. USG birçok avantajı sayesinde acil servise ya da polikliniğe başvuran hastaların değerlendirilmesinde kullanılabilen bir görüntüleme yöntemidir. Anahtar kelimler: Crohn hastalığı, USG, Doppler USG, BTE
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the efficacy of abdominal ultrasonography (USG) in Crohn's disease (CD) by comparing it with clinical, endoscopic, laboratory and computed tomography enterography (CTE). Materials and Methods: The study included 79 Crohn's patients aged between 17-64 years, who were admitted to the emergency department of the Health Sciences University Bağcılar Training and Research Hospital and gastroenterology outpatient clinic. Crohn's disease activity index (CDAI) and Harvey Bradshaw Index (HBI) were used to evaluate the clinical activities of the patients, and Simple endoscopic score for Crohn's disease (SES-CD) scoring was used for scoring the colonoscopic images. Patients were evaluated with intestinal USG and the results were compared with CT enterography imaging.In addition, the relationship between USG, power doppler USG and CTE imaging findings and clinical, endoscopic and laboratory parameters of the patients were examined. Results: In the comparison of USG and CTE; USG and CTE increased intestinal wall thickness, In the mesenteric fat plan, the findings of infamation and complications were found to be consistent (p = 0.0001). According to CTE, USG increased wall thickness; The sensitivity level was 82%, the specificity was 96%, the sensitivity of the finding of inflammation was 80%, and the specificity was 94%.USG and CTE findings; CDAI, HBI, SES-CD scores and CRP levels. Conclusion: In this study, USG was shown to be as effective as CTE in the evaluation of patients with Crohn's disease..Because of its many advantages, USG is a useful imaging modality in the evaluation of patients presenting to the emergency department or outpatient clinic.