Anadolu mandalarında büyüme hormonu salgılatıcı hormon, büyüme hormonu ve prolaktin hormonu gen polimorfizminin araştırılması
Investıgatıon of growth hormone relasıng hormone, growth hormone and prolactın hormone gene polımorphısım ın anatolıan buffaloes
- Tez No: 429054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Büyüme hormonu salgılatıcı hormon, Büyüme hormonu, Prolaktin, RFLP, Growth hormone releasing hormone, Growth hormone, Prolactin, RFLP
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de yetiştirilen tek manda ırkı olan Anadolu mandalarında büyüme hormonu salgılatıcı hormon (GHRH), büyüme hormonu (GH) ve prolaktin hormonu (PRL) genlerinin allel yapılarının restriksiyon parçacık uzunluk polimorfizmi (RFLP) yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Projenin materyalini, Kayseri, Afyon, Amasya ve Çorum illerinde halk elinde yetiştirilen 126 baş Anadolu mandası oluşturmuştur. İncelenen manda örneklerinde büyüme hormonu salgılatıcı hormon allellerinin belirlenmesinde uygulanan PCR işlemini takiben elde edilen PCR ürünleri HaeIII endonükleaz enzimi ile kesilmiştir. İncelenen örneklerde büyüme hormonu geninin allellelik yapılarının belirlenmesinde uygulanan PZR işlemini takiben elde edilen ürünleri AluI endonükleaz enzimi ile kesilmiştir. Prolaktin allellerinin belirlenmesinde uygulanan PZR işlemini takiben elde edilen PZR ürünleri RsaI endonükleaz enzimi ile kesilmiştir. Büyüme hormonu salgılatıcı hormon allellerinin belirlenmesi amacıyla yapılan kesim işlemi sonunda incelenen Anadolu mandası örneklerinin hepsinin AA genotipinde oldukları belirlenmiştir. Büyüme hormonu geni için yapılan kesim işlemi sonunda incelenen Anadolu mandalarında, LL genotipini 0,755 ile en yaygın genotip olduğu, bunu 0,228 ile LV genotipinin takip ettiği, VV genotipinin ise 0,017 ile en düşük frekansta olduğu görülmüştür. Anadolu mandalarındaki GH geninde L allel frekansının 0,870 ile en yaygın allel, V allel frekansının ise 0,130 olduğu belirlenmiştir. İncelenen Anadolu mandalarının GH geni yönünden yapılan Ki-kare analizinde genetik olarak dengede oldukları görülmüştür. Prolaktin hormonu geni için yapılan kesim işlemi sonunda incelenen Anadolu mandalarında frekansı 0,810 ile AB genotipinin en yaygın genotip olduğu, bunu 0,143 ile AA genotipinin takip ettiği ve BB genotipinin 0,048 ile frekansı en düşük genotip olduğu belirlenmiştir. Anadolu mandalarındaki PRL geninde A allel frekansının 0,550 ile en yaygın allel, B allel frekansının ise 0,450 olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonunda incelenen Anadolu mandalarının PRL geni yönünden yapılan Ki-kare analizi sonunda genetik olarak dengede olmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate gene polymorphism of growth hormone releasing hormone (GHRH), growth hormone (GH) and prolactin hormone (PRL) of Anatolian buffaloes that the only race bred in Turkey. Project material was composed of 126 Anatolian buffaloes that bred by public. In the observed sample of buffaloes, PCR products which were derived after the PCR process implemented in determination of GHRH allele cut out by HaeIII endonuclease. In the observed sample, the products which were derived after the PZR process implemented in determination of GH allele cut out by AluI endonuclease enzyme. The PCR products that derived after the PZR process implemented in determination of Prolactin alleles cut out by RsaI endonuclease enzyme. As a result of cutting process aimed to determine GHRH alleles, the sample of Anatolian buffaloes were in AA genotype. In consequence of cutting process aimed to determine GH alleles, in Anatolian buffaloes, LL genotype was the most widespread genotype with 0.755, LV genotype was the second with 0.228, and VV genotype was the last with the frequency of 0.017. L allele was the most widespread allele with 0.870, and V allele frequency was 0.130 in GH gene of Anatolian buffaloes. Chi-square analysis was revealed that GH gene was on equilibrium in Anatolian buffaloes. As a result of cutting process for PRL, in Anatolian buffaloes, AB genotype was the most widespread with frequency of 0.810, the second was AA genotype with 0.143, and the last genotype was BB with 0.048. In PRL gene, A allele was the most widespread with 0.550, and B had the frequency of 0.450. Chi-square analysis revealed that PRL gene was not on equilibrium in Anatolian buffaloes