Primer ve sekonder infertil hastalarda anksiyete ve depresyon ölçeklerinin karşılaştırılması
Evaluation of anxiety and depression scales in primary and secondary infertile couples
- Tez No: 429104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Depresyon, Anksiyete, Çift, Türkiye, İnfertility, Depression, Anxiete, Couple, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç : İnfertilite ve tedavisi sürecinde oluşabilecek depresyon ve anksiyetenin erken tanınması ve değerlendirilmesi tedavinin başarısı ve kadının sağlığı açısından önemlidir. Bu çalışma ile primer ve sekonder infertil çiftlerde anksiyete ve depresyon ölçeklerinin karşılaştırılması, sosyodemografik özelliklerin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem : Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İnfertilite Polikliniğine başvuran açıklanamayan infertilite tanısı konulan 18-35 yaş arasındaki 250 infertil çift ve jinekoloji polikliniğine başvuran 18- 35 yaş arasındaki infertilitesi olmayan 64 kadın hasta ve eşlerine hasta takip formu, Beck Depresyon Envanteri, Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği uygulandı. Bulgular : Depresyon prevalansı infertil kadınlarda %46 bulunmuştur. Hem primer ve sekonder infertil kadınlar arasında, hem de fertil ve infertil kadınlar arasında depresyon ve anksiyete skorları benzer bulunmuştur. Kadınlarda Yaş, VKİ, antral folikül sayısı, infertilite ve evlilik süresi, eğitim durumu, çalışma durumu, aile yapısı, fertilite hormon düzeyleri ile depresyon ve anksiyete skorları arasında korelasyon saptanmamıştır. Hastanın daha önce geçirdiği infertilite tedavilerinin sayısı ile depresyon arasında pozitif anlamlı ilişki saptansa da anksiyete ile ilişki izlenmemiştir. Primer infertil, sekonder infertil kadınlarda ve fertil kadınlarda aynı gruptaki erkeklere göre daha yüksek depresyon ve anksiyete skorları elde edilmiştir. Sonuçlar : İnfertil çiftlere özellikle daha önce infertilite tedavisi geçirme öyküsü bulunanlara infertilite tedavisi içinde rutin psikiyatrik değerlendirme ve danışmanlık verilmesi düşünülebilir. Bu şekilde bir yaklaşım, önceki tedavilerin başarısızlığına bağlı psikolojik yük nedeniyle takip eden tedavileri bırakan çiftlerin sayısını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Early diagnosis and evaluation of depression and anxiety that may occur in the period of infertility and its treatment is significant for the success of the treatment and woman's health. With this study, it was aimed to compare anxiety and depression scales in primary and secondary infertile couples, to investigate the effects of sociodemographic features. Material and Method: 250 infertile couples who applied to Marmara University Medical Faculty Gynecology and Obstetrics Clinic Infertility Polyclinic and were diagnosed with unexplained infertility between the ages of 18-35 and 64 female patients and their husbands who applied to Gynecology Clinic and were not diagnosed with infertility between the ages of 18-35 were applied patient follow-up form, Beck Depression Inventory, Hamilton Anxiety Evaluation Scale. Results: Depression prevalence was found to be 46% in infertile women. Depression and anxiety scores between both primary and secondary infertile women, and fertile and infertile women were found to be similar. Correlation was not detected between age, BMI, antral follicule number, infertility and duration of marriage, educational status, working status, family type, fertility hormone levels and depression and anxiety. Positive significant correlation was detected between the numbers of former infertility treatments and depression, but not with anxiety. Higher depression and anxiety scores were obtained in primary infertile, secondary infertile women and fertile women than the men in the same group. Conclusion: Giving routine psychiatric assessment and counseling may be considered during the infertility treatment to infertile couples, especially those who have infertility treatment history. Such an approach may reduce the numbers of couples who give up the following treatments because of the psychological burden based on the failure of former treatments.