Vitiligo patogenezinde adenozin deaminaz ve ksantin oksidaz enzimleri ile ileri oksidasyon protein ürünlerinin tayini
The determination of adenosine deaminase and xanthine oxidase enzymes via advanced oxidation protein products in vitiligo pathogenesis
- Tez No: 429131
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Dermatoloji, Biochemistry, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Vitiligo, Adenozin Deaminaz, Ksantin Oksidaz, Protein Oksidasyonu, Total Tiol, Nitrik Oksit ve Ürik Asit, Vitiligo, Adenosine Deaminase (ADA), Xanthine Oxidase (XO), Protein Oxidation, Total Thiol (TT), Uric Acid (UA) and Nitric Oxide (NO)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Vitiligo melanosit hücrelerinde oluşan fonksiyon bozukluğuna bağlı gelişen genel bir cilt rahatsızlığıdır. Deri üzerinde beyaz yamalar, saçlarda, kaş ve kirpiklerde beyazlama şeklinde kendini belli eder. Ciltteki bazı beyazlamalar vitiligonun türüne göre kaşıntılı ve ağrılı olabilir. Oksidatif stres ve ultraviyole ışınlara uzun süre maruz kalınması bu hastalığın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Bu çalışma, vitligolu hastaların serum adenozin demainaz (ADA), ksantin oksidaz (XO) aktiviteleri ile karbonil protein (KP), ileri oksidasyon protein ürünleri (İOPÜ), total tiyol (TT) , nitrik oksit (NO) ve ürik asit (ÜA) düzeyleri değerlendirilerek, bu parametrelerin vitiligo hastalığının patogenezindeki rolünü araştırmak amacıyla planlandı. Çalışmaya 40 sağlıklı erişkin ve 40 vitiligo hastası alındı. Çalışmaya katılmayı kabul eden gönüllülerin serum örneklerinde ADA, XO, NO, ÜA, TT, İOPÜ, KP, spektrofotometrik yöntemler ile çalışıldı. Serum ADA ve XO aktiviteleri hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek saptandı. Serum NO, İPOÜ ve KP düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek saptanırken, TT ve ÜA düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü. Sonuç olarak, vitiligolu hasta grubunda proteinlerin oksidasyonun bir göstergesi olarak kullanılan PK ve İOPÜ değerlerinin kontrol grubundan yüksek saptanırken antioksidan sistemin bir bileşeni olan TT düzeyindeki azalma hastalığın patagonezinde oksidatif stresin etkili olduğunu, ADA aktivitesindeki artışın hastalığın immünolojik temelinde önemli rol oynadığını, hastalığın patagonezinde etkili bir faktör olan hidrojen peroksidin en önemli kaynağı olan XO inhibitörlerinin kullanımıyla tedavide etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Vitiligo is a common skin disorder which forms with melanocyte cell dysfunction. It comes out with white patches on skin, hair and eyebrow. In terms of type of vitiligo, some of the white lesions can be itchy and painful. Oxidative stress and exposuring UV light play a crucial role on the evalution of the disease. This research was planned for investigation of enzymatic activation levels of ADA (adenosine deaminase) and XO (xhantine oxidase) and determination of serum levels of carbonyl protein (CP), AOPP (advanced oxidation protein products), TT (total thiol), NO (nitric oxide), UA (uric acid). For this purpose, 40 healthy people and 40 patients who have vitiligo disease, were selected. In the volunteer people' serum samples ADA, XO, NO, UA, TT, AOPP and CP levels were measured by spectrophotometric methods. In patients group, the activation of serum ADA and XO were found higher than healthy group. While NO, AOPP and CP were found higher in patients group, UA and TT levels were identified less in patients' serum samples. As a consequence, in patients' group, the levels of CP and APOP that are used as a sign of any protein oxidation, also they were found higher than control group. Moreover, decreasing of serum TT level which is a part of antioxidant system, the low level of TT shows that the oxidative stress is effective on vitiligo pathogenesis process. Also, incresed activation of ADA proves that ADA plays important role on immun system. Furthermore, XO inhibitors block the producing of hydrogen peroxide radicals which have critical role on process of the disease. Thus, these inhibitors can be thought as a treatment way for the vitiligo pathogenesis.