Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin kilofobi düzeyleri ve obez bireylere yönelik tutumlarının değerlendirilmesi
The evaluation of the fat phobia levels of Sakarya University students and their attitudes towards obese individuals
  1. Tez No: 429139
  2. Yazar: SERAP ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVVA SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kilofobi, Obezite, Öğrenci, Tutum, Üniversite, Attitude, Fat phobia, Obesity, Student, University
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sakarya Üniversitesi Öğrencilerinin Kilofobi Düzeyleri ve Obez Bireylere Yönelik Tutumlarının Değerlendirilmesi GİRİŞ ve AMAÇ: Dünya çapında prevelansı ve insidansı gün geçtikçe artış gösteren obezite yol açtığı hastalıklar ve ölüm nedeniyle ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Obezitenin neden olduğu hastalıklar ve bunlara bağlı ölümlerin görülmesi, aynı zamanda kişilerin bedeninde meydana gelen değişiklikler gibi nedenlerle obez bireylere karşı olumsuz tutum ve kilofobik davranışlar sergilenebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin kilofobi düzeyini ve obez bireylere yönelik olumsuz tutumları değerlendirmektir. GEREÇ ve YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel özellikte planlanan çalışma, Mayıs 2015-Aralık 2015 tarihleri arasında, Kurum izni ve etik kurul onayı alındıktan sonra, Sakarya Üniversitesi'nde okuyan 2100 öğrenciyle yapıldı. Sosyodemografik özellikleri içeren tanıtım formu, Kilofobi Ölçeği (KFÖ), Obez Bireylere Yönelik Tutum Ölçeği (OBYTÖ) ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ-II) ile toplanan verilerin analizi bilgisayar ortamında yüzdelik, ortalama, standart sapma, Cronbach Alpha, Mann Whitney U, Kruskall Wallis-H ve Pearson's korelasyon testi kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Üniversite öğrencilerinin KFÖ puan ortalaması 3,72±0,63, OBYTÖ puan ortalaması 59,95±0,63 olup öğrencilerin orta düzeyde kilofobiye sahip olduğu belirlendi. Cinsiyet, eğitim türü, sınıf, anne ve baba eğitim durumunun öğrencilerin kilofobi düzeylerini etkilediği, obez bireylere yönelik tutumlarını ise anne eğitim durumu dışında diğer değişkenlerin etkilemediği saptandı. BKİ ile kilofobi arasında negatif yönde zayıf ilişki olduğu belirlenirken, BKİ'nin obez bireylere yönelik tutumları etkilemediği görüldü. KFÖ, OBYTÖ ve SYBDÖ arasında anlamlı düzeyde ilişki olduğu belirlendi. SONUÇ: Üniversite öğrencilerinin kilofobi seviyelerinin orta düzeyde olduğu, cinsiyetin, eğitim, sınıf ve anne baba eğitiminin kilofobi düzeylerini, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının ise kilofobi düzeyi ve obez bireylere yönelik tutumları etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of the Fat Phobia Levels of Sakarya University Students and Their Attitudes Towards Obese Individuals INTRODUCTION and OBJECTİVE: Obesity, with its increasing worldwide prevalence and incidence, and the diseases and mortalities it causes, presents as a serious public health problem because of the diseases that obesity causes and the deaths caused by those coupled with certain reasons such as the changes to a person's body, it is possible that negative attitudes and fat phobic behavior may be adopted towards obese individuals. The aim of this study is to evaluate the fat phobia levels of Sakarya University students and their attitudes towards obese individuals. MATERIALS and METHOD: This descriptive and cross sectional study was conducted with 2100 students studying at the Sakarya University after taking Institutional permissions and ethics board permissions between May and December 2015. The analysis of the data collected through an introductory form encompassing socio demographic characteristics, the Fat Phobia Scale (FPS), Attitudes Towards Obese People Scale (ATOP), and Health-Promoting Lifestyle Profile II (HPLP II) was performed in a computerized environment using percentages, mean values, standard deviations, Cronbach Alpha, Mann Whitney U, Kruskall Wallis-H, and Pearson's correlation tests. FINDINGS: The average FPS score of the students was 3,72±0,63, their average ATOP score was 59,95±0,63, and the students were determined to have moderate levels of fat phobia. Gender, education style, class, and parental education status were found to affect the fat phobia levels of the students, and the variables except maternal education status were found not to affect attitudes towards obese individuals. While a negative weak relationship between BMI and fat phobia was found, BMI was found not to affect attitudes towards obese individuals. Significant relationships between FPS, ATOP, and HPLP II scores were found. CONCLUSION: It is found that fat phobia is at medium level among university students and sex, education, class and parent education play a role in fat phobia levels while a healthy life style behaviours affects the fat phobia levels and the attitudes against obese people.