Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Acil Servisine yanık nedeniyle başvuran hastaların epidemiyolojik ve maliyet analizi
Epidemiological and cost analysis of the patients who admitted for burn injury in Başkent University Ankara Hospi̇tal Emergency Department
- Tez No: 429152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL KAVALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Yanık, acil servis, maliyet, Burn, emergency department, cost
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Yanık, insanlık tarihi boyunca önemli bir travma nedeni olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Yanık nedenlerinin çoğu insanların bilinçlendirilmesiyle ve basit önlemlerle önlenebilir ancak teknolojik ilerlemeler nedeniyle olgu ve olayların sayısında gerileme olmamaktadır. Yanık travmasının tedavisi uzun ve maliyetli bir süreçtir. Dünyada yanık tedavisiyle ilgili birçok çalışma yapılmıştır ancak yanık tedavisinin maliyetiyle ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Yanık travması sonrası hastaların yaşam standartlarındaki gerileme hem psikolojik hem de ekonomik açıdan hastaları sağlıklı bir birey olmaktan uzaklaştırmaktadır. Bu nedenle ağır yanık travması olan olguların yanısıra minor yanığı olan olgulara da kaliteli tedavi yaklaşımları sergilemek gerekmektedir. Bu tedavinin deneyimli sağlık çalışanları tarafından yapılmasının uygun olduğu görülmüştür. Bu durum acil servise yanık nedeniyle başvuran tüm vakaların etkin ve düşük maliyetle tedavisinin yapılmasını gündeme getirmiştir. Bu çalışmada amaç acil servise başvuran yanık olgularının yaş, cinsiyet, başvuru zamanı, yanığın türü, klinik prognozu, mortalitesi, yanık alanı yüzdesinin ve toplam tedavi maliyetlerinin analizinin yapılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Acil Servis'ine 2012-2014 yılları arasında yanık nedeniyle başvuran toplam 264 hasta yaş, cinsiyet, başvuru saati, ayları ve yılları, yanık nedenleri, iş kazası ve özkıyım olup olmaması, cerrahi işlem uygulanması, poliklinik kontrollerine gelmesi, yanık alanı, yanık derinliği ve tüm bu süreç sonunda hastaneye maliyeti hastane otomasyon sisteminden elde edilerek incelenmiştir. Sonuç olarak Başkent Üniversitesi Erişkin Acil Servis'e başvuran hastaların durumunun, cinsiyetinin, başvuru yılının, hastalara yapılan cerrahi müdahalelerin, yanık nedenlerinin, yaşın maliyete etkisi olmadığı, tedavi maliyetini belirleyen asıl etkenlerin yanık derecesi ve yanık alanı olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Burn has been an important cause of trauma trough human history. Most of the burn causes can be prevented by informing people and simple precautions but there is no decline in the number of burn cases with tecnological advancements. Treatment of burn trauma is a long and costly process. All around the world there are many researchs done about burn treatment but there are limited researches about the cost of burn treatment. The decrease in life quality after burn trauma effects patients'psychological health and financial status. It has been shown because of these reasons, not only major burn trauma patients but also simple burn patients should receive high quality healthcare service and this service should be given by experienced helthcare providers. Because of this reason all the patients that has come to emergency department with burn should be treated efficiently and with low costs. All admitted we aimed to analyze age, gender, admittance time, type of burn, clinical prognosis, mortality, and percentage of burnsite, and total cost of treatment of the patients presented with burn injury to the emergency department. According to this purpose we have acquired the data of 264 patients who have been admitted to Baskent University Emergency Department with burn injury between 2012 to 2014. We analysed age, gender, time, months and year of admitance, causes of burn, whether it is work related or not, self induced or not, if the treatment consists surgery or admittance for follow up, burnsite, thickness of burn and the total cost of treatment. The data has been collected from hospital patient registiration system. In conclusion, it is shown that patients'condition, gender, admittance year, surgery, burn cause, age does not effect cost of the treatment. On the other hand the main factors that changes the cost are degree of burn and burn site.