İdrar yolu enfeksiyonu olan olgularda bir akut faz cevabı olarak sistatin c düzeylerinin değerlendirilmesi
Cystatin C levels as an acute phase response evaluation in urinary tract infection in patients
- Tez No: 429206
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA ESRA KUYBULU, PROF. DR. AHMET RİFAT ÖRMECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sistatin C, idrar yolu enfeksiyonu, renal hasar, akut pyelonefrit, akut faz cevabı, Cystatin C, urine tract infections, renal skar, acute pyelonephritis, an acute phase response
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonun tanısı ve alt idrar yolu enfeksiyonu ile akut piyelonefritin ayrımının yapılması hem tedaviyi hem de hastalığın prognozunu ciddi etkilemektedir. Akut piyelonefrit tanısı için DMSA altın standart tanı yöntemidir. Birçok çalışmada çeşitli belirteçler kullanılmış ancak çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, idrar yolu enfeksiyonunda bir akut faz cevabı olarak serum ve idrar sistatin C düzeylerinin, idrar atılımı, klinik ve laboratuvar değerleri ve sintigrafi sonuçları ile karşılaştırılarak yararının araştırılmasıdır. Materyal-Metod: İdrar yolu enfeksiyonu olan 3 ay-17 yaş arasında 39 alt idrar yolu enfeksiyonu ve 30 akut piyelonefritli olgunun alındığı gözlemsel bir çalışmadır. Yaş grubu benzer 40 sağlıklı gönüllü çocuk kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Klinik ve laboratuvar değişkenler değerlendirildi, böbrek ultrasonografisi ve sintigrafik incelemeler ilk 7 gün içinde yapıldı. Hasta grubunda başvuru anında ve idrar yolu enfeksiyonunu tedavisi sonrasında idrar sistatin C/kreatinin oranları çalışıldı. Kontrol grubunda da idrar sistatin C/kreatinin çalışıldı. İdrar yolu enfeksiyonun tedavisi sonrasında renal skar tespiti açısından böbrek sintigrafisi çekildi. İstatistiksel analizler için Kruskal Wallis, Mann-Whitney-U testi (nonparametrik test), iki grubun karşılaştırılması için Fisher's Exact Test ve ChiSquare testi kullanıldı. Akut piyelonefrit ve alt idrar yolu enfeksiyonu ayrımı için idrar sistatin C/kreatinin oranının en iyi kesim nokta değerleri belirlendi ve % 95 güven aralığı ile eğri altına kalan alan hesaplanarak ROC eğrileri çizildi. Sonuçlar: Akut piyelonefritli hastaların %50'sinde sintigrafik olarak skar tespit edilmesine rağmen renal skarı olmayan akut piyelonefritli hastalar ile kıyaslandığında idrar sistatin C atılımları arasında fark yoktu. İdrar sistatin C/ Cr oranının piyelonefrit, alt idrar yolu enfeksiyonu, CRP yüksekliği, yüksek ESH ve idrar tetkikinde nitrit pozitif olan vakalarda duyarlılık ve özgüllüğü sırasıyla % 83 ve % 53 (% 95 güven aralığı 0,53-0,78), % 65 ve % 65 (% 95 güven aralığı 0,54-0,78), % 78 ve %51 (% 95 güven aralığı 0,51-0,72), %78 ve %71 (% 95 güven aralığı 0,59-0,88), %76 ve %53 (% 95 güven aralığı 0,52-0,75) idi. Tüm hastalarda idrar sistatin C/kreatinin değeri akut faz değerleri normal düzeye geldikten sonra tekrar değerlendirildi. Tartışma: Akut piyelonefritli çocuklarda halen böbrekte skarı göstermede en iyi yöntem renal sintigrafidir. İdrar sistatin C/ Kr oranı idrar yolu enfeksiyonu tanısı açısından yol gösterici olsa da alt idrar yolu enfeksiyonu ile akut piyelonefritin ayrımını yaptırmamaktadır. Özellikle çocuklarından kan aldırmak istemeyen aileler için invaziv olmayan ve kolay uygulanabilen idrar sistatin C/ kreatinin oranı idrar yolu enfeksiyonu tanısında kullanılabilecek iyi bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Diagnosis and differentiation of the location of the urinary tract infection in children has serious implications both in therapy and prognosis. Scintigraphic studies with dimercaptosuccinic acid (DMSA) is considered the“gold standard”for the diagnosis of acute pyelonephritis. Several studies with biomarkers have been made with controverted results. The objective of this study is to investigate the utility of serum and urinary Cystatine C as an acute phase reactant in urinary tract infection, through the analysis of the relation among their urinary excretion, clinical and laboratory parameters and the renal scintigraphy findings. Materials and methods: Observational study made in 39 patients with lower urinary tract infection and 30 patients with acute pyelonephritis, aged from 3 month to 17 years, after their hospital admission with suspicion for urinary tract infection. Forty age-matched healthy volunteers were included in the study as controls. Clinical and laboratory variables were analyzed, and renal ultrasonography and scintigraphy were performed within the first seven days after admission. At the admission, and after resolving of the infection, the urinary cystatin C-creatinine ratios of the patients and controls were analyzed. After the acute process, a renal scintigraphy was performed in order to detect renal scars. The non-parametric Kruskal Wallis and Mann-Whitney- U test has been used as the statistical hypothesis test, and Chi-square and Fisher´s exact tests have been used to compare the qualitative variables. We determined receiver operating curves (ROCs) and calculated the areas under the curves (AUCs) including 95 % confidence intervals (CIs) to identify the best cut-off values of urinary Cystatin C/creatinine in order to detect UTI and APN. Results: 50 % of the children (15/30 kidneys) had scintigraphic alterations that were compatible with acute pyelonephritis, and there were not differences in excretion of urinary cystatin C between these and those with normal scintigraphy. The sensitivity and specificity of urine cystatin C/creatinine to predict pyelonephritis, cystitis, scintigraphic scars, high CRP, high erythrocyte sedimentation rate and urine analysis with positive nitrit were % 83 and % 53 (CI 95 % 0,53-0,78), %65 and %65 (Cl 95 % 0,54-0,78), % 78 and %51 (Cl 95 %0,51-0,72), %78 and %71 (CI 95 %0,59-0,88), %76 ve %53 (CI 95 % 0,52-0,75) respectively. In all the children, the normality of urinary markers of renal function was confirmed once the acute phase had normalized. Conclusions: Renal scintigraphy is still being the reference investigation for the diagnosis of acute pyelonephritis in pediatrics. The use of urinary cystatin C/creatinine ratios as acute phase reactant might be useful in detecting urinary tract infection, but not in differentials of cystitis and acute pyelonephritis. Urinary cystatin C/creatinine ratio is non-invasive and easily usable method for detecting urinary tract infection especially for children that their parents avoid from blood sampling.