Okul öncesi çocukluk çağı üst üriner sistem enfeksiyonunda risk faktörlerinin araştırılması
The Investigation of risk factors at urinary
  1. Tez No: 129650
  2. Yazar: NURİ KOLOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi çocuklar, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, görüntüleme yöntemleri, Preschool children, recurrent urinary tract infections, imaging studies
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
59 VII.OZET OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLUK ÇAĞI ÜST ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONUNDA RİSK FAKTÖRLERİNİN ARAŞTIRILMASI Amaç: Üst üriner sistem enfeksiyonu tanısı alan okul öncesi çocukluk çağında risk faktörlerinin prospektif olarak araştırılması. Materyal ve Metod: 0-8 yaş grubunda 90 çocuk semptomatik üriner sistem enfeksiyonu tanısı ile 24-36 ay süreyle izlendi. İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için tüm olgularda idrar mikroskopisi, lökosit esteraz ve nitrit reaksiyonu için stik ile idrar analizi, idrar kültürü, akut faz reaktanı olarak sedimentasyon ve C-reaktif proteine (CRP) bakıldı. Görüntüleme yöntemi olarak renal ultrasonografi, floroskopik voiding sistoüretrografi (VSUG) yapıldı. Süt çocuklarının bazılarında idrar yolu enfeksiyonunu lokalize etmek ve enfeksiyon sonrası renal kortikal skarlann araştırılması için renal kortikal 99mTc dimerkaptosüksinik asit (99mTc DMSA) sintigrafisi yapıldı.VSUG ile vezikoüreteral reflü (VUR) saptanan ve kortikal skarları olan olgulara proflaktik antibiyotik başlandı. VUR saptanan olgularda bir yıl sonra radyonükleid sistografi (RNS) yapıldı. Seçilmiş olgularda üriner anomalilerin veya üriner obstrüksiyonların gösterilmesinde intravenöz pyelografi (TVP) ve“”Tc işaretli dietilen iriamino pentoasetik asit (DTP A) ile radyoizotopik renografi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alman 90 olgudan; ateş 78'inde (%86), kusma 50'sinde (%55), huzursuzluk 76'smda (%84) saptandı. Piyüri olguların 71 'inde (%79), hematüri 44'ünde (%49), proteinüri 21'inde (%23), bakteriüri 74'ünde (%82), lökosit esteraz pozitifliği 77'sinde (%78), nitrit reaksiyonu pozitifliği 44'ünde (%49) saptandı. Tam anında hipertansiyonun 7 olguda (%7,7) olduğu gözlendi. Akut pyelonefritte akut faz reaktanı olarak sedimentasyon yüksekliği 72 olguda (%80),60 CRP yüksekliği 57 olguda (%63) saptandı. Renal ultrason ile 31 olguda (%35) anormal bulgular belirlendi. VSUG yapılan 86 olgunun 23 'ünde (%27) çeşitli derecelerde VUR gösterildi. Renal kortikal 99mTc DMSA sintigrafi yapılan 79 olgunun 51 'inde (%65) tek taraflı veya iki taraflı renal kortikal skarlar saptandı. Sonuç: İdrar yolu enfeksiyonunda antibiyotik tedavisine başlamaya karar verilmesinde idrar kültürü, idrar mikroskopik inceleme bulguları, stik incelemesinde lökosit esteraz ve nitrit reaksiyonu bulguları, sedimentasyon ve CRP'ye bakılarak karar verilmesi gerekir. Bu durum da daha fazla sayıda üst üriner enfeksiyonu tanısı konulmasını engellemekte ve gereksiz antibiyotik kullanılmasını azaltmaktadır. Sinsi tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunun araştırılmasında“ altın standart”herhangi bir test yoktur. İdrar yolu enfeksiyonunda geç dönemde renal skarlaşma ile kendini gösteren renal parankimal hasar gelişme riski, enfeksiyonun görülme yaşı ile yalandan ilişkilidir. Renal skarlaşma ise daha sonraki dönemde hipertansiyon ve son dönem böbrek yetmezliği ile ilişkilidir. Erken tam konulması bu komplikasyonları azaltmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu açısından risk oluşturan faktörlerin araştırılmasında renal ultrason, VSUG, ve renal kortikal 99mTc DMSA sintigrafi her olguda yapılması gereken görüntüleme yöntemi olmalıdır. IVP ve DTPA renografi seçilmiş olgularda kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
61 Vm. SUMMARY THE INVESTIGATION OF RISK FACTORS AT URINARY TRACT INFECTIONS IN PRESCHOOL CHILDREN Aim: To evaluate the risk factors of upper urinary tract infections in pre school children by a prospective studi. Materials and Methods: Ninty preschool children between 0-8 years of age with symptomatic urinary tract infection (UTI) followed for 24-36 months were evaluated. For the diagnosis of upper urinary tract infections, urinalysis, dipstick examination of urine for leucocyte esterase (LE) and nitrite reaction, urine culture, sedimentation rate, and C-reactive protein (CRP) were performed in all patients. Renal ultrasound was performed in all patients and fluoroscopic voiding cystourethrography (VCUG) in 86 children. The renal cortical 99mTc dimercaptosuccinic acid (DMSA) scanning was performed for the localization of UTI and evaluation of renal cortical scars in 23 infants (27%). Prophylactic antibiotic regimen was introduced to children, who had VUR and renal cortical scars. Indirect radionuclide cystography (RNC) was performed 12 months later in 23 infants children, who had VUR at the initial diagnosis. Intravenous pyelography (IVP) and radioisotopic renography using 99mTc labeled diethylen triamino pentaacetic acid (DTP A) were used for 63 cases to screen for urinary obstruction or malformations. Results: All children were followed for 24 - 36 months. Of the 90 patients, the prevalence of fever was 78 (86%), vomiting 50 (55%), irritability 76 (84%), pyuria 71 (79%), hematuria 44 (49%), bacteriuria 74 (82%), leucocyte esterase positivity 77 (78%), nitrite reaction positivity 44 (49%), and proteinuria 21(23%).62 Seven children had hypertension at the initial diagnosis. Among acute phase reaction markers of acute pyelonephritis, sedimentation rate was found high in 72 (80%) patients, CRP in 57 (63%) patients. Urine cultures were found positive in 76 (84%) children. Renal ultrasound revealed abnormal findings in 31 (35%) children. Fluoroscopic voiding cystourethrography (VCUG) was performed in 86 children and vesicoureteral reflux (VUR) was shown in 23 (27%) children. Renal cortical 99mTc DMSA scanning was performed in 79 children and unilateral or bilateral renal cortical scars were shown in 51 (65%) children by using DMSA. Conclusion: To make a decision for the antibiotic therapy in urinary tract infections, using the combination of urinalysis, dipstick examination for leucocyte esterase and nitrite reaction positivity, sedimentation rate, and CRP as screening tests in symptomatic patients decrease over-diagnosis of upper UTI and unnecessary treatment. There is no“gold standard”imaging study to evaluate urinary tract infections. To detect the risk factors at the initial diagnosis of urinary tract infections, renal ultrasound, VCUG, and renal cortical 99mTc DMSA scintigraphy should be the minimum imaging studies. IVP and DTPA renography should be reserved for selected cases. Scintigrafic procedures should be used in recurrent urinary tract infections in order to decrease the rate of scar occurrence.