Kültürel mirasın sürdürülebilirliği kapsamında edebiyat turizminin yönetici ve tüketici perspektifinden değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A study on literary tourism within the sustainability of cultural heritage towards for assessing from manager and consumer's perspective
  1. Tez No: 429225
  2. Yazar: DİLEK DEMİRER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRAH ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Edebiyat Turizmi, Karma Araştırma, Tutum, Otel İşletmesi, Cultural Heritage, Literary Tourism, Mixed Research, Attitude, Hotel Business
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Edebiyat, toplumsal olguları yansıtması bakımından her zaman değerli bir sosyolojik araç olmuştur. Sosyal olayların, bireylerarası ve kültürlerarası etkileşimler ile tarihin çeşitli dönemlerindeki toplumsal dönüşümlerin en önemli betimsel aracı olan edebiyat, bu anlamda turizm bilimi ile dolaylı, ancak bir o kadar da etkin bir ilişki halindedir. Edebiyat ve turizm arasındaki bu ilişki, gerek bir esere konu olmuş gerekse usta bir yazarın yaşamını sürdürdüğü şehirlere, kasabalara, mekânlara ve otellere turizm amaçlı seyahatlerin gerçekleşmesi için farklı bir motivasyon ve çekicilik unsuru sağlamaktadır. Klasik turizm anlayışının dışında hareket etmek isteyenler bugün uluslararası seyahatlerin yönünü belirlemede etkili olabilmektedirler. Edebiyat, turizmi teşvik edebilecek bir kültürel varlıktır ve günümüzde Fransa, İngiltere, İrlanda, Rusya gibi pek çok ülkede edebiyat turizmi uygulamaları mevcuttur. Önemi yukarıda açıklanmaya çalışılan edebiyat turizminin, otel işletmelerine ve turistlere nasıl bir deneyim kazandırdığının araştırıldığı bu çalışmanın temel amacı, edebiyat turizminin otel işletmelerinde nasıl ve hangi amaçlarla uygulandığını, otel işletmesine olan etkisini tespit etmek ve Türkiye'de edebiyat turistlerinin profilini işletmeci gözünden ortaya koymaktır. Ayrıca tüketicilerin edebiyat turizmine karşı tutumlarını da araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, İstanbul Sultanahmet Bölgesi'ni ziyaret eden ve yargısal örnekleme yöntemi ile seçilen, 450 turist üzerinde anket uygulaması yapılmış, turistlerin edebiyat turizmi hakkındaki görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Denizli'de yer alan Şiir Butik Otel örnek olarak seçilmiş ve birebir görüşmeler yapılarak örnek otel işletmesi yöneticilerinin perspektifinden edebiyat turizminin otel işletmelerine kazandırdığı deneyimler belirlenmiştir. Çalışama bir karma yöntem araştırmasıdır. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, çalışmanın problemi, amacı ve önemi, varsayımları ve sınırlılıkları açıklanmış, hipotezler belirlenmiştir. İkinci bölümde edebiyat turizmi ve edebi yer kavramları; edebiyat turistleri; edebi turizm çekiciliklerinin karakteristiği; edebiyat turizminin tarihi ve edebiyatın pazarlanmasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırmanın yöntemi ve metodu açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, araştırma bulgularına yer verilmiş ve hipotezler sınanmıştır. Beşinci ve son bölümde ise, analizlerin sonuçları bir bütün olarak yorumlanmış ve sonuçlar doğrultusunda birtakım öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Literature is always a sociological instrument reflecting social events. As a descriptive art, literature deals with social events, interpersonal and intercultural interactions, is the most important instrument describing social transformations in different periods of history, has an active relation with Tourism Science indirectly. The relation between Literature and Tourism set the people up in travelling the cities, towns, hotels and the other places where the author lived or being as a point of any articles. Today, people who want to move beyond the classical understanding of tourism, may be active in determining the direction of international travel. Literature will be able to promote tourism is a cultural asset and now literary tourism applications are available in many countries such as France, England, Ireland, Russia. The main purpose of this study, the importance of this study explained above, to disclose how and for what reasons literary tourism are applied on hotel businesses and tourists, to determine the impact on the hotel business and to reveal profile of literary tourist through the business manager eyes in Turkey and is to reveal consumers' attitudes towards tourism literature. For this purpose, questionnaire was made 450 tourists, who visited İstanbul, Sultanahmet District and elected by judgmental sampling method. Thus, the tourists tried to determine their thoughts on the literatüre tourism. Poetry Boutique Hotel is located in Denizli selected as example and the experiences of literary tourism that bring to the hotel business will be determined from the perspective of example hotel managers with one to one interviews. The study is a mixed methods research. This study consist of five chapters. In the first chapter, the problem of study, the aim and importance, assumptions and limitations are described and hypotheses are stated. In the second chapter, Defining literary tourism and literary place; The consumers of literary heritage and culture (Literary Tourists); The characteristics of literary tourism attractions; The history and development of literary tourism; and the marketing of literature are explained. In the third chapter, research methods and techniques are explained. In the fourth chapter, the research findings are presented and hypotheses are tested. In the fifth and final chapter, the results of the study was interpreted as a whole and some suggestions have been proposed.