A womanist approach to Spielberg's the color purple
Spielberg'ün mor yıllar adlı filmine womanist bir yaklaşım
- Tez No: 429283
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JEFFREY WINSLOW HOWLETT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma Steven Spielberg'ün 1985 yapımı adaptasyon filmi The Color Purple'a odaklanmaktadır. 20. Yüzyılın başlarındaki Amerika'da geçen film siyahi bir kadının nesneden özneye geçerkenki hayatını ve yolculuğunu konu almaktadır. The Color Purple yalnızca başroldeki karakterle sınırlı kalmadan, onun çevresindeki kadınların da hayatlarını içeren bir kadın hikâyesidir. Sessizleştirilen, baskılanan ve aşağılanan Celie sesini bulma yolculuğunda ilerler. Önceleri erkek baskısı ve istismarıyla dolu olan hayatında hayatta kalmanın tek yolunun sessiz kalmak ve görünmez olmak olduğunu düşünen Celie, hayatının onu zorla soktuğu yolculuğunda sesini kazanır ve kendi anlatısını inşa eder. En sonunda kendini etrafındaki erkekler tarafından yaratılan birikmiş baskılayıcı deneyimlerden özgürleştirerek sessizliğini kırmayı ve kendi kimliğini oluşturmayı başarır. Çalışma içerisinde film Womanist bir yaklaşımla incelenecektir. Analiz süresince önce feminist teori incelenmiş ve sonrasında neden feminizmin yanında Womanism teorisine ihtiyaç duyulduğu sorusuna cevap verilmeye çalışılmıştır. Fikri desteklemek için Steven Spielberg'ün bir kadın hikâyesini ekrana nasıl yansıttığı tartışılarak film içerisindeki belli başlı sahneler incelenmiştir. Bir çerçeve oluşturabilmek için Cinsiyet, Feminizm ve Womanism teorilerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study focuses on the adapted 1985 film The Color Purple by Steven Spielberg, The Color Purple. Set in the early 20th century United States, the story is about the life and quest of a black woman, Celie, transforming herself from object to subject. It is a women's story, in which the experience is not limited to the main character but also includes the women around her. Silenced, oppressed and insulted, Celie is going through her journey of life struggling to find her voice. Once believing that the only way to survive in a world full of men, pressure and abuse is to remain silent and be invisible, Celie gains her voice and constructs her own narrative through the quest her life forces her to take. She finally manages to break her silence and to establish her own identity by freeing herself from the boundaries of her accumulative oppressive experience by men around her. In the following study the film will be analyzed by means of a womanist approach. In the course of my analysis, I will first investigate feminist theory and then attempt to answer the question: why is Womanism the best theory to apply to a reading of the film? To support this contention, certain scenes from the film will be analyzed to discuss how Steven Spielberg reflected this women's story on the screen. The theories utilized to draw a frame are Gender studies, Feminism and especially Womanism.
Benzer Tezler
- Sex, race, and class: Representation of black women in alice walker's the colour purple and the temple of my familiar
Başlık çevirisi yok
MAGDALENE MBOTIJI TITAMOH
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Eğitim ve Öğretimİstanbul Aydın Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZ ÖKTEM
- Yirminci yüzyılın ikinci yarısında Türkiye'de kadın âşıklar
Women minstrels in Turkey in the second half of twentieth century
SEVİLAY ÇINAR
Doktora
Türkçe
2008
Halk Bilimi (Folklor)İstanbul Teknik ÜniversitesiMüzikoloji ve Müzik Teorisi Ana Bilim Dalı
DOÇ. SONGÜL KARAHASANOĞLU
ÖĞR. GÖR. SÜLEYMAN ŞENEL
- Alice Walker'ın seçilmiş öykülerinde Siyah Feminizm'den Kadıncılığa
From Black Feminism to Womanism: Alice Walker's selected short fiction
NİLAY ERDEM
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
İngiliz Dili ve EdebiyatıFırat ÜniversitesiBatı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FATİME GÜL KOÇSOY
- Colonized black women's bodies resisting oppression in Morrison's Beloved and Walker's Possessing the Secret of Joy
Morrison'ın Sevilen ve Walker'ın Sevincin Sırrına Sahip Olmak'ta baskıya direnen sömürgeleştirilmiş siyah kadın bedenleri
MAKBULE ÖZTÜRK
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
İngiliz Dili ve Edebiyatıİstanbul Kültür Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GİLLİAN MARY ELIZABETH ALBAN
- THM'de kadın ağzı türkülerin müzikal ve edebi özelliklerinin incelenmesi
Başlık çevirisi yok
AYŞEGÜL ARAL KUZLU