Sex, race, and class: Representation of black women in alice walker's the colour purple and the temple of my familiar
- Tez No: 811294
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZ ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Irk ve Sınıf, Alice Walker, Kadıncılık, Siyahi Kadınlar, The Colour Purple, The Temple of My Familiar, Sex, Race, Class, Alice Walker, Womanism, Black Women, The Colour Purple, The Temple of My Familiar
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez, Alice Walker'ın iki romanı The Colour Purple ve The Temple of My Familiar'da siyahi kadınların temsilini, yazarın“kadıncılık”kuramının merceği altında incelemektedir. Walker, Afro-Amerikan kültür ve edebiyatı ve siyahi feminist düşüncenin önde gelen figürlerinden biri olarak kabul edilir. Romanları, ırkçılığa, cinsiyet şiddetine, marjinalleştirmeye ve sınıf çatışmasına maruz kalan Afrikalı-Amerikalı kadınların mücadelelerine ve kötü şartlarına odaklanmaktadır. Bu çalışma Walker'ın Afro-Amerikan romanlarındaki erkek egemenliği ve toplumsal cinsiyet temsili konularını incelemekte ve yazarın eserlerinin çevresinde dönen tartışmaları ve feminist eleştirileri araştırmaktadır. Aynı zamanda kadıncılık kavramını ve onun değişimi ateşleme ve siyah kadınları güçlendirme becerisini de araştırmaktadır. Bu çalışmada elde edilen bulgular, kadıncılığın, genellikle kendilerini ana akım feminizmle özdeşleştirmekte zorlanan siyahi kadınların karşılaştığı güçlüklere yönelik benzersiz bir yaklaşım sağladığını ortaya koymaktadır. Tezde incelenen her iki roman da beyaz sistematik baskıyla birleşen ırkçı ve cinsiyetçi bir ekosistemin getirdiği yoksullaşmaya dolaylı olarak yol açan Afro-Amerikan ailelerdeki ayrışmayı tasvir etmektedir. Romanlar ayrıca, boyun eğdirilen kahramana bilinç ve özgürleştirici bir dönüşüm elde etmesi için ilham veren ve ona yardım eden güçlü kadın karakterler içermektedir. Tez, kadıncılığın siyah kadınların deneyimlerini, koşullarını ve endişelerini anlamak için uygun bir çerçeve oluşturduğunu ve toplumda daha büyük sosyal ve ekonomik statü elde etmeleri için onlara ilham vermek ve onları güçlendirmek için kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Temple of My Familiar, two works by Alice Walker, under lens of her womanism theory. Walker is considered a leading figure in African-American writing, as a black feminist novelist and cultural theoretician. Her novels focus on the hardships and problems that African-American women face, racism, gender violence, marginalisation, and class conflict. This study examines the issues of male dominance and gender representation in Walker's two novels and explores the debates and feminist literary criticism surrounding her writings. It delves into the concept of womanism and its ability to spark change and empowerment among black women. The findings reveal that womanism provides a unique approach to addressing the challenges faced by black women, who often find themselves unable to identify with mainstream feminism. The novels depict the disjunction in African-American families which indirectly gives rise to impoverishment brought by a sexist and bigoted individual ecosystem compounded by institutionalized white oppression. The novels also contain strong female characters who inspire and help the subjugated protagonists to achieve a transformation in consciousness and liberation. The thesis demonstrates that womanism is a viable conceptual framework for comprehending the events, conditions, and concerns of women of colour, and can be used to inspire and empower them to achieve greater social and economic status in society.