Azerbaycan'ın bağımsızlık sonrası Kafkasya politikası: Haydar Aliyev Dönemi (1993-2003)
Caucasian policy of Azerbaijan after independence: Haydar Aliyev's Period (1993-2003)
  1. Tez No: 429335
  2. Yazar: GÜNAY KERİMOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaijan, Foreign policy, Heydar Aliyev, Caucasus
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Haydar Aliyev Azerbaycan siyasal tarihine kendi imzasını atmış en önemli politikacılarından biridir. Sovyet Rusyası döneminde, önemli siyasal aktörlerden biri olan Aliyev, bağımsızlık sonrası Azerabaycan'ın yeniden inşaası konusunda kurucu bir siyasi liderdir.Azerbaycan'ı izlemiş olduğu akılcı ve esnek politikalarıyla uluslararası toplumun bir parçası haline getirmeyi başarmıştır.Cumhurbaşkanı Aliyev'in yakın çevre Kafkasya politikası, Rusya ile bölgesel ülkeler arasında çatışmayı önleyici bir denge siyaseti olarak tanımlanır. Bu çalışmada Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Kafkasya konusundaki dış politikasının hem ulusal hemde bölgesel anlamda barışı nasıl tesis ettiğine bakılacaktır. Kırılgan ve güç dengesi boşluğunun yoğun olduğu bu bölgede yürütülen bu siyasetin uluslararası ilişkiler alanında istisnai bir bir örnek olduğunu, dolaysıyla çalışmaya değer bir konu olduğunu düşünüyoruz.Çalışma aynı zamanda Aliyevin dış politika daki rolü ve bu alanda yürüttüğü dış politikanın Azerbaycan için ne gibi sonuçlar doğurduğunu tartışacaktır. Anahtar kelime: Haydar Aliyev, Azerbaycan,dış politika, Kafkasya
Özet (Çeviri)
Haydar is one of the politicak figure in Azerbaijan's politics.He played a key role during the Soviet Russian period and the process of independence of Azerbaojan.He was the one architecture of Independent Azerbaijan which has been successfully entered international communitiy.His foreign policy implementation towards Caucasus region demonstrated a balancing relations with Russia in this fragile region without involving any hot conflict.This thesis will exemine Azerbaijan's foreign policy by looking at domestic and international dimensions.This thesis argues that President Haydar Aliyev's foreign policy implementations carries essential example for the asssessment of small power state behavior and capacity for maintaining peace in this fragile region.The this seeks for Aliyev's importance in decison making process. To what extend that his contribution to Azerbaijan's foreign policy mechanism during his presidency period, 1993-2003.