George W. Bush ve Barack Obama Dönemi ABD'nin İran'a yönelik dış politikasının karşılaştırmalı analizi
The comperative analysis of the period president George W. Bush and Barack Obama in the context of Iranian policy
  1. Tez No: 429336
  2. Yazar: MEYSUNE YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SÜLEYMAN ELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD Dış Politikası, İran, George W. Bush, Barack Obama, Bölgesel Rekabet, İran Nükleer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Amerikan dış politikası gerek uluslararası politika gerekse de bölgesel politikalar nezdinde oldukça önemli etkileri olan bir süreci ifade etmektedir. Bu sürecin önemli aktörlerinden olan George W. Bush ve Barack Obama, uyguladıkları dış politikaları ile farklı yaklaşımları temsil etmektedirler. Söz konusu yaklaşımlar İran politikasında da kendisini göstermiştir. 1979 İran İslam Devrimi ile birlikte uluslararası ve bölgesel politikalar nezdinde ABD açısından önemli bir rakip haline gelen İran, halihazırda söz konusu niteliğini korumaktadır. Bu çerçevede George W. Bush dönemi ile Barack Obama dönemleri ABD dış politikasının İran'a yaklaşımını karşılaştırmalı olarak analiz eden çalışma; ABD dış politikasını aktörleri, bürokratik kurumları ve doktrinleri açısından ele almaktadır. Bununla birlikte İran ile yürütülen nükleer görüşmeler ile ABD-İran bölgesel mücadele alanlarını ve bu alanların ABD yönetimince nasıl şekillendirildiğini kritik eden çalışma; ilişkilerin önümüzdeki dönem seyrine dair önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
American foreign policy reflects an important precess both in terms of international and local policies. George W. Bush and Barack Obama who are the important actors of this process, represent different approaches with the policies they apply. Such approaches have been shown Iran policies too. Iran who converted a competitor with 1979 Islamic Revolution for US, keeps this quality in terms of international and local policies. In this frame, the study which has a comperative analyses between George W. Bush and Barack Obama foreign foreign policy periods; focuses on US Iran policy in terms of policy making actors, bureaucratic institutions, and doctrines. At the same time, with the study has been made critics on nuclear negotiations which has been going on between US and Iran, and competion areas for two states. In this context, within the framework of stduy, both nuclear negotiations and rivalry areas has been highlighted, focusing on the question of how these issues has been shaped by US; and offers important clues about the progress of relations in the long process. Key Terms: US Foreign Policy, Iran, George W. Bush, Barack Obama, Competition Areas, Nuclear Deal.