Ceza mahkûmiyetinin seçme ve seçilme hakkına etkisi
The effect of punitive conviction on the competence to cast vote and eligibility
  1. Tez No: 429576
  2. Yazar: SÜLEYMAN YELEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ABDULHAKİMOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: seçim, mahkûmların oy hakkı, seçme ehliyeti, ceza mahkûmiyeti, milletvekili seçilme yeterliliği, democracy, election, competence to cast vote, punitive convictions, adequacy of being elected to the parliament
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Demokrasinin olmazsa olmaz (sine qua non) koşullarının başında seçme ve seçilme hak ve özgürlüğü gelmektedir. Anayasa Mahkemesi de 21.04.1992 tarihli ve 1992/I Esas–1992/30 sayılı kararında demokratik devleti; çoğulculuğun, katılımcılığın varlığını ve uygulamasını hedefleyen yönetim biçimi olarak ifade etmiştir. Bunun da;“genel oy”,“seçimlerin serbestliği”gibi evrensel seçim ilkelerine uygun bir şekilde yapılan seçimlerle mümkün olacağını belirtmiştir. Seçimlere katılan adaylar ve seçmenler açısından getirilen bazı ehliyet şartlarının, bu ilkelere aykırı olmamasının yanında hak ve özgürlükler açısından kısıtlayıcı olmaması da vurgulanmıştır. Yapmış olduğumuz bu tez çalışması, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; seçme ve seçilme hakkı üzerinde genel olarak durulduktan sonra ülkemizdeki ve dünyadaki tarihsel gelişimine değinilmiştir. Hak ve özgürlükler bağlamında ve hukuk felsefesi açısından, seçme ve seçilme hakkı ele alınıp seçim hukukuna hakim olan ilke ve kavramlar da açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra, tez konumuzun sınırları içerisinde ceza kavramı, cezanın amacı ile ıslah yönü ve cezanın belirlenmesinde orantılılık ilkesi ele alınmıştır. Son olarak da, cezanın sınıflandırılmasından ve yaptırım türlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, seçme ehliyeti ile seçilme ehliyeti ayrı ayrı ele alınıp yeterlilik şartları belirtilmiştir. İlgili Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına da yer verilen bu bölümde, söz konusu yeterlilik şartları sıralanırken özellikle ceza mahkûmiyetinin, seçme ve seçilme ehliyetine etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda, ceza mahkûmiyetinin, seçilme ehliyeti açısından süreklilik arz ederken; seçme ehliyeti bağlamında geçici bir engel olup yalnızca ceza infaz kurumlarında geçen süre içerisinde engel teşkil ettiği ifade edilmiştir. Bunun yanı sıra, seçme engeli olarak ceza mahkûmiyetine baktığımızda, suç tipi veya cezanın süresi konusunda herhangi bir kısıtlama yapılmamış olmasına rağmen; seçilme ehliyeti açısından daha kısıtlayıcı ve çetrefilli olduğundan, birçok olasılık alt başlıklar haline getirilip ayrı ayrı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The competence to cast vote and eligibility is the most essential provision of the Democracy. On the date of 21.04.1992, The Constitutional Court of Republic of Turkey declared the meaning of democratic state in 1992/I and 1992/30 Act as the regime that aim to conform pluralism and participation. This was expressed to be possible through appropriate elections which obey the universal election principles such as“general ballot”and“freedom of election”. It was emphasised that the specific terms and conditions designed for candidates and electorates should not be against these principles and restrictive in terms of rights and freedom. This dissertation consists of 2 parts. In the first part, the competence to cast vote and eligibility has been explained broadly and then, it has been refered to the historical developments of elections in Turkey and the world. The principles and concepts of the right to vote and stand for election has been clarified by considering the fundamental rights and freedoms and the philosophy of law. Afterwards, the concept of punishment, the purpose of punishment and the principle of proportionality on penalising has been explained in the range of dissertation subject. Finally, it has been mentioned about the classification of punishment and the types of law sanction. In the second part, competence to cast vote and eligibility has been discussed seperately and their conditions of adequacy has been indicated. In this section, the related Acts of the Supreme Election Commitee (YSK) on our subject has been reviewed and the effects of punitive convictions to the right of vote and elibility has been analyzed while listing the examined adequacy conditions. It has been stated that in terms of competence to cast vote, punitive conviction is a temporary obstacle and only precludes during the time in penal institutions, however in terms of eligibility it is persistent. Beside, examining the punitive conviction as an obstacle to competence to cast vote, it is expressed that there are no restrictions on criminality or duration of penalty, however in terms of eligibility, as it is more restricted and complicated, the circumstances has been investigated seperately in vareity of posibilities.