Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde erteleme kurumu
Stay of execution under the Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 498814
  2. Yazar: MUHAMMET POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Suspension of Punishment, Turkish Criminal Law, Justification
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ceza hukukunun niteliği ve amacına göre, mahkemece verilen ceza mahkumiyetinin derhal infazı gerekir. Ancak bazı durumlarda, cezanın derhal infazı hükümlü bakımından sakıncalar doğurabilir. Kimi hallerde hükmedilen hapis cezasının infazının belirli şartlar altında ertelenmesi, cezanın derhal infazından daha çok fayda sağlayabilir. Bu ihtiyaçlar sonucu hukuk sistemimizde erteleme müessesesi kabul edilmiştir. 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda şartlı bir af niteliğinde düzenlenmiş olan hapis cezasının ertelenmesi kurumu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 51'inci maddesinde ise, hapis cezasının sakıncalarını gidermeye yönelik ceza infaz kurumu olarak öngörülmüştür. Deneme süresi içinde iyi hal gösteren suçlu hakkında açılan dava sonucunda verilen mahkumiyet hükmünün infazına mani olmaktadır. Bu yönüyle 5237 sayılı Yasada cezaların ertelenmesi, hürriyeti bağlayıcı cezaların bir çeşit infaz şekline bürünmüştür. Cezanın doğrudan sanığın kişiliğine uydurulmasını amaçlayan bir şahsileştirme aracı olan erteleme müessesesinin uygulanıp uygulanmayacağına dair kararlar gerekçeli olmalıdır. Bu gerekçe sanığın kişiliği ile ilgili bilgi ve belgelerin isabetle değerlendirildiğini gösterir biçimde kanuni ve yeterli olmalıdır. Gerekçenin bu niteliği keyfiliği önlemek ve tarafları tatmin etmek özelliklerini taşır. Hukuk sistemimizde ertelemenin yanında bu kuruma benzer olarak kamu davasının açılmasının ertelenmesi (CMK md. 171), muhakemenin ertelenmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması (CMK 231/5 vd fıkraları), cezaların hastalık veya hükümlünün isteği üzerine ertelenmesi (CGTİK md. 16 ve 17) ve infazın ertelenmesi veya durdurulması (CGTİK md. 98) kurumlarına da yer verilmiştir. Anahtar kelimeler : Erteleme, Türk Ceza Kanunu, Gerekçe
Özet (Çeviri)
As per the feature and aim of criminal law, a sentence given by the court needs to be executed immediately. However, immediate execution of the punishment can cause some inconveniency for the convict in some cases. Stay of the execution of prison sentence under certain terms may result into more benefits than an immediate execution in some cases. The suspension of prison sentence, which is drafted as a conditional amnesty in Turkish Criminal Code number 765, is however regarded as execution of the sentence aimed at removing the drawbacks of prison sentence in the 51. Article of Turkish Criminal Law number 5237. A sentence given as a result of a lawsuit about the convict who has shown good behavior during custody period inhibits the execution of verdict. On this sense; stay of punishments in the Law numbered 5237 has taken the form of a somewhat execution of liberty binding punishments. Verdicts about whether suspension of punishment which is an individualization instrument aiming that the punishment is adapted to the suspect's personality will be applied or not should be justifiable. This justification should be legally adequate and should show that the information and files regarding the suspect's personality has been given taken into consideration. These characteristics of the justification prevent arbitrariness and satisfy all parties. Turkish law system also embodies the norms similar to suspension of punishment such as postponement of initiation of public prosecution, postponement of the trial, deferment of the announcement of the verdict, suspension due to the convict's health condition or appeal and amnesty.