Sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğrencilere sosyal katılım becerisi kazandırma durumları
Case of study about social sciences teachers providing social participation skills to the students
  1. Tez No: 429625
  2. Yazar: TUĞBA SÖMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SİNAN BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Katılım, Sosyal Katılım Becerisi, Sosyal Bilgiler Dersi, Öğretim Programı, Social Participation, Social Participation Skills, Social Studies Course, Curriculum
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin öğrencilere sosyal katılım becerisi kazandırmada durumunun belirlenmesidir. Çalışma nitel bir çalışma olup, veriler gözlem ve görüşme veri toplama teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma grubunu, Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı gelir düzeylerine göre ayrılmış (düşük gelir düzeyli/ orta gelir düzeyli/ yüksek gelir düzeyli) 5 ortaokulda görev yapan 10 Sosyal Bilgiler öğretmeni ve 16 ortaokul 6. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış öğretmen ve öğrenci görüşme formları ile yarı yapılandırılmış gözlem formu kullanılmıştır. Veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, 6. sınıf Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin, öğrencilere Sosyal Katılım Becerisine ait tutum, davranış ve becerilerinin büyük bir çoğunluğunu yeterince kazandıramadıkları düşüncesinde oldukları bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the status of the determination of providing Social Participation Skills to the students by the Social Sciences Teachers. This is a qualitative study and data were obtained by using observation and negotiation data collection techniques. The Study Group consists of 10 Social Studies Teachers who are working in 5 separate secondary schools which were separated according to the levels of income, affiliated to Kars Provincial Directorate of Education ( law income / medium income / high income group ) and 16 secondary school students who are already instructing to 6th class. In the survey, as data collection tool; semi- structured instructor and student negotiation forms and semi- structured observation form were used. Data were analyzed according to content analysis method . As a conclusion , the finding of this survey was reached, setting forth that; 6th class Social Sciences Teachers have not been able to provide the most of the attitude, behavior and skills for the Social Participation Skills to the students.