Sınıf öğretmenlerinin genel kültür düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
General cultural level of theprimary school teachers'
  1. Tez No: 429626
  2. Yazar: EMİNE KESMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT DİLEKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Sınıf Öğretmenliği, Genel Kültür, Medya Okur Yazarlığı, Teacher, Primary Teaching, Knowledge of World, Media Literacy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin genel kültür düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2014–2015 eğitim-öğretim yılında Erzurum İl MilliEğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilkokul I. kademede görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışma örneklemi ise, evrendeki okullardan seçkisiz ve oransız olarak belirlenen düşük, orta, yüksek sosyo- ekonomik düzeye sahip 3'er okul olmak üzere, toplam 9 ilkokulda görev yapan 156 sınıf öğretmeninden oluşmuştur. Araştırmada, sınıf öğretmenlerinin genel kültür düzeylerinin ölçülmesinde“Genel Kültür Testi”kullanılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin kişisel bilgilerini toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. İstatistiksel çözümlemeler, bağımsız gruplamalar için t (Independent Samples t Test) testi ve tekyönlü varyans (One-Way ANOVA) analizi ile yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; sınıf öğretmenlerinin genel kültür düzeylerinin, cinsiyetlerine, mesleki kıdemine, görev yaptığı hizmet bölgesinin sosyo- ekonomik düzeyine, ve görsel medyayı takip etme alışkanlıklarına göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği görülmektedir. Ancak, sınıf öğretmenlerinin genel kültür düzeylerinin, gazete okuma alışkanlıklarına ve kitap okuma alışkanlıklarına göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to assess primary school teachers' levels of world knowledge in terms of some variables Population of the research consists of primary school teachers working at the first stage of primary schools in Erzurum in 2014-2015 educational year. The sample of the study consists of 156 primary schools teachers working 9 different schools, 3 with high socio-economic level, 3 with mid socio-economic level, and 3 with low socio-economic level, which were randomly and disproportionately selected among these schools. In the research, in order to measure primary school teachers' knowledge of world a“Knowledge of World Test”was used. In addition, a“Demographic Information Form”designed by the researcher was employed to collect data on participants' personal information. The statistical analyses were carried out using the Independent Samples t Test and One-Way ANOVA. According to research findings, there are no significant differences between primary teachers' levels of knowledge of world by their gender, teaching experience, the socio-economic level of the schools they worked at, and their habits of using visual media. On the other hand, it is seen that their knowledge of world levels significantly differ according their newspaper reading habits and book reading habits.